Saligkåring av pater Pio to steder samtidig

Vatikanet (KI-KAP/CWN) - De sivile og kirkelige myndigheter i Roma og Vatikanet har sammen bestemt at det ved saligkåringen av pater Pio den 2. mai skal være en "bilokasjons"-løsning, det vil si to steder samtidig. Da det allerede har kommet flere hundre tusen påmeldinger til feiringen, er kapasiteten på Petersplassen og Via della Conciliazione sprengt. Derfor skal seremonien, som skal ledes av pave Johannes Paul II klokken 9.30, overføres direkte til storskjermer på plassen foran Lateranbasilikaen sørøst i sentrum av byen. Plassen der kan i likhet med Petersplassen romme flere hundre tusen mennesker.

Vatikanets presseavdeling melder at paven etter saligkåringsseremonien og en høytidelig messe på Petersplassen vil komme til Lateranet for der å be middagsbønnen "Regina coeli". For de pilegrimene som er samlet ved Lateranbasilikaen er det først planlagt en egen messe. Dessuten blir seremonien overført til San Giovanni Rotondo i Sør-Italia, der pater Pio levde og døde. Til dette valfartsmålet ventes det titusener av pilegrimer den 2. mai. Seremonien overføres direkte av det italienske fjernsynet RAI rete 1 og andre Tv-selskaper over hele verden

Masseansamlingen ved saligkåringen av den ytterst populære i Italia kapusinerpateren fra Pietrelcina vil etter vurderingene som foreligger så langt stille alle tidligere salig- eller helligkåringer i Romas historie i skyggen. For byen regnes den som generalprøve for Det hellige år 2000, hvor det på noen festdager blir ventet over en million pilegrimer og turister. Like mange forventes til Roma 2. mai.

Pater Pio (1887-1968), som bar Kristi sårmerker (stigmata), har ry som hellig langt utenfor landets grenser. Hans kloster San Giovanni Rotondo i Apulia tiltrekker hver måned flere tusen pilegrimer. Saligkåringsprosessen ble påbegynt i 1983 på bispedømmenivå og avsluttet i 1990. Dokumentasjonen om hans liv og virke teller 104 bind med 30.000 sider.

Etter attentatet på pave Johannes Paul II på Petersplassen den 13. mai 1981 minnet tilhengere av pater Pio om at Karol Wojtyla hadde besøkt kapusinerpateren i 1947. Den gangen skal pater Pio ha forutsagt både pavevalget og attentatet (i en visjon så han den nyvigslede presten Wojtyla i en hvit drakt med røde flekker).

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 16.03.1999, sist endret 16.03.1999 - 14:46