År 2000 ikke "Kristi år"

New Delhi (KI-KAP) - Protester fra ny-hinduistiske fanatikere har tvunget den indiske regjeringen til ikke å erklære år 2000 som "Kristi år". Dette går frem i en melding fra det asiatiske katolske nyhetsbyrået UCA News. Kristne ledere betegner regjeringens avgjørelse som urettferdig. Men di erklærer også at Kirken ikke trenger noen hinduistiske beskyttelse for å feire jubileumsåret 2000.

I desember i fjor foreslo den indiske regjeringen å slutte seg til den kirkelige feiringen. I mediene var dette tolket som et forsøk på å bedre det bildet av minoritetsfiendtlighet som har bestått siden januar 1998 på grunn av hindufanatikeres overgrep mot kristne. Indias statsminister Atal Behari Vajpayee fikk grønt lys fra sitt kabinett for en nasjonal kommisjon som skulle forberede statlige jubileumsfeiringer. Høyreorienterte hindugrupper, fremfor alt RSS, som har nazistene som forbilde, protesterte mot dette skrittet. De mente at slike planer oppmuntret til omvendelse til kristendommen.

Siden januar 1998 har det i India skjedd 116 overgrep mot kristne. De er forårsaket av radikale hindugrupper som hevder at misjonærer benytter sine institusjoner og penger til særlig å misjonere blant urbefolkningen og de kasteløse. Kirkens sosiale engasjement setter i følge hinduistiske kretser Indias omstridte tradisjonelle kastevesen "i fare".

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 26.03.1999, sist endret 26.03.1999 - 11:18