Paven advarte Bresjnev mot invasjon av Polen

Roma (KI-KAP) - Pave Johannes Paul II advarte i 1980 i et brev til den daværende sovjetiske stats- og partilederen Leonid Bresjnev ettertrykkelig mot en militær invasjon av Polen og sammenlignet slike planer med den tyske Wehrmachts innmarsj i Polen i 1939. Teksten til det hittil hemmelige brevet, som muligens fikk avgjørende innflytelse på utgangen av den daværende polske krisen og til slutt åpningen av Østblokken, blir dokumentert i en pavebiografi som til høsten kommer på det amerikanske forlaget Harper Collins. Boken er skrevet av teologen George Weigel og har tittelen "Vitne til håp" inneholder i tillegg et hittil ukjent brev til den kinesiske toppolitikeren Deng Xiaoping fra 1983, hvor paven antyder en åpning fra Vatikanet overfor regjeringen i Beijing.

Det italienske nyhetsbyrået "Panorama" siterer fra begge brevene og gir også øvrige innblikk i den over 800 sider lange biografien om pave Johannes Paul II. Etter opplysninger fra det italienske forlaget "Mondadori", som har rettighetene til alle oversettelsene av boken, har paven i løpet av to år snakket til sammen tjue timer med Weigel og dessuten gitt ham tilgang til personlige dokumenter.

Den nye pavebiografien avslører i følge forlaget også hittil ukjente detaljer om opprettelsen av de diplomatiske forbindelsene mellom Vatikanet og Israel og om de hemmelige forhandlingene før pavens reise til Kuba.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 26.03.1999, sist endret 26.03.1999 - 11:18