Programmet for pavebesøket klart

Vatikanet (KI-KAP/CWN) - Vatikanet har offisielt bekreftet at pave Johannes Paul II skal reise til Romania 7.-9. mai i år. Der skal han treffe den rumenske patriarken Teoctist. Det dreier seg om det første besøket en pave foretar til et overveiende ortodokst land. Besøket ses på som en merkestein for de økumeniske forbindelsene mellom Den katolske kirke og de ortodokse kirkene.

Paven begrenser sitt besøk til hovedstaden Bucuresti. Ved siden av møter med den rumenske presidenten Emil Constantinescu 7. mai og statsminister Radu Vasile 9. mai, er høydepunktene på reisen møtet med patriark Teoctist og gudstjenestene. Etter en messe i den katolske St. Josefskatedralen 8. mai blir paven om kvelden æresgjest ved en mottakelse i patriarkens hovedkvarter. Søndag 9. mai skal patriarken feire en ortodoks messe sammen med medlemmer av den hellige synode, og der skal paven være til stede. Om ettermiddagen feirer paven en katolsk messe i nærvær av patriarken. Søndag kveld vender paven tilbake til Roma.

Katolikkene hadde håpet at paven også ville besøke Transsilvania, som har en stor katolsk (unert) befolkning, men har måttet gi etter for press fra de ortodokse. Som i andre land i Øst-Europa har det etter kommunismens fall vært store motsetninger mellom den ortodokse majoritetskirken og de katolske kirkene som er unert med Roma. Disse var under kommunismen undertrykt eller tvangssammenslått med den ortodokse kirken.

Kathpress 16. og 18. mars 1999, Catholic World News 15. og 16. mars 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 26.03.1999, sist endret 26.03.1999 - 11:18