Tusen år siden valget av den første franske pave

I den lille franske byen Aurillac i Auvergne ble det søndag feiret en messe til minne om valget av den første pave fra det nåværende Frankrike for tusen år siden - Sylvester II. Etter oppdrag fra pave Johannes Paul II feiret kardinal Paul Poupard, president for det pavelige Kulturråd, minnemessen i klosterkirken St. Géraud. Messen ble overført direkte til flere land av fransk fjernsyn.

Sylvester II var før valget til pave cluniacensermunken Gerbert av Aurillac. Han ble regnet som det betydeligste universalgeni i sin tid, med en berømmelse som var utbredt så vel i den katolske som i den ortodokse og den islamske verden. Han hadde studert i Barcelona, hvor han ble fortrolig med epokens viderekomne arabiske vitenskap. Han utmerket seg fremfor alt som matematiker, astronom og medisiner.

Hans kirkelig-politiske karriere begynte i 970, da han kom til Roma sammen med en katalansk biskop og ble presentert for den tysk-romerske keiser Otto I. Senere virket han ved den berømte katedralskolen i Reims og hadde avgjørende innflytelse ved Hugo Capets tronbestigelse, grunnleggeren av det franske kongedynastiet. I år 991 ble Gerbert utnevnt til erkebiskop av Reims, men allerede i 996 forlot han den franske kongebyen og vendte seg til Italia. To år senere ble han utnevnt til erkebiskop av Ravenna etter initiativ fra den unge romerske keiser Otto III, som var blitt oppdratt av Gerbert.

Etter sitt valg til pave den 2. april 1999 forsvarte Sylvester II det pavelige primat, som han tidligere hadde bekjempet på oppdrag av sin keiserlige velgjører. I forståelse med Otto III organiserte han den polske og den ungarske kirken og oversendte kongekronen til den hellige kong Stefan I av Ungarn.

Pave Johannes Paul II har stor interesse for sin forgjenger Sylvester II, fordi paven fra Auvergne grunnla det polske primatsetet Gniezno, sa kardinal Poupard på søndag.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 13.04.1999, sist endret 13.04.1999 - 11:30