Ratzinger: Rettferdiggjørelseserklæringen undertegnes i år

Hamburg - Prefekten for Troslærekongregasjonen i Vatikanet, kardinal Joseph Ratzinger, går ut fra at felleserklæringen fra de lutherske og katolske kirkene om rettferdiggjørelseslæren blir underskrevet i løpet av året. Det vil forsterke bevisstheten om å stå som kristne i et felles ansvar, sier Ratzinger i et intervju med ukeavisen Welt am Sonntag i Hamburg. Kardinalen sier at Den katolske kirke forbinder mye med Martin Luthers lære, som sanger og bønner fra reformasjonstiden. Luther var en lærer "som tross alt det vi ikke kunne akseptere, og delvis fortsatt ikke kan akseptere, har gitt oss alle noe".

Om kvinnenes rolle i Kirken sa Ratzinger at en mulig prestevielse av kvinner og deres sterkere innbefatting i Kirken er to forskjellige ting. Kvinnene har hatt mye større ansvar i Kirken enn man i dag aksepterer. For eksempel ble i middelalderen dobbeltklostre for kvinner og menn ledet av kvinner. Store profetiske kvinner som Hildegard av Bingen, Katarina av Siena og Birgitta av Sverige prekte offentlig og talte også til pavenes samvittighet. Ratzinger sier at "Kvinnenes kraft i Kirken har egentlig alltid vært svært stor". Også i Vatikanet er i mellomtiden kvinnelige medarbeidere blitt normalt. Men ordinasjon av kvinner er likevel et annet spørsmål, det dreiser seg om et sakrament som Kirken har fått av Kristus. Prestedømmet må ikke virke som en særlig ære eller maktposisjon, men som tjenestestilling.

Om frigjøringsteologien sa Ratzinger at det er ubestridt at Kirken i Latin-Amerika må stille seg på de undertryktes side. Men de marxistiske forsøkene har ikke vært svaret. Derfor advarte han på 80-tallet mot en sammenblanding av tro og ideologi og avvist en "enfoldig overtro på makten til en ideologi og et revolusjonært knall".

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 13.04.1999, sist endret 13.04.1999 - 11:30