Kirken og voldtektsofre

München/Feldkirch (KI/KAP) - Et utspill fra visepresidenten for Det pavelige akademi for Livet, biskop Elio Sgreccia, har vakt sterk strid. Biskopen har fordømt utdelingen av "angrepillen" til voldtatte kvinner i Kosovo og betegnet pillen som et abortmiddel, og ikke et prevensjonsmiddel. Han minnet om at i borgerkrigen i Kongo etter selvstendigheten tidlig på 60-tallet ble delt ut prevensjonsmidler til kvinner som sto i fare for å bli voldtatt. Disse tiltakene ble etter katolsk forståelse rettferdiggjort som "legitimt selvforsvar".

Mange politikere har reagert sterkt på biskopens uttalelser og beskyldt Den katolske kirke for ikke å hjelpe voldtatte kvinner i Kosovo i deres nødssituasjon.

Det erkebiskoppelige Ordinariat i München har tilbakevist dette inntrykket. Nettopp katolske institusjoner som Caritas tok seg allerede i Bosnia særlig av voldtektsofrene. Ettersom disse voldshandlingene skader kvinner alvorlig både på legeme og sjel og gjør at de hele sitt liv vil lide under disse traumatiske erfaringene, er å hjelpe dem en "medmenneskelig plikt" som aller minst kristne har noen rett til å unndra seg.

Pressetalsmannen for erkebispedømmet München, Winfried Röhmel, slår fast at det må overlates til "legenes og kvinnenes samvittighet og beste viten" å handle ansvarlig. Men "de grusomme voldtektene" i Kosovo er ikke egnet til å fremme "ufødte barns ubestridelige rett til liv eller å diskutere bruk av abortmetoder". Videre understreker Röhmel at soldatenes kollektive voldtekter av kvinner som det meldes om fra Kosovo, er en "avskyvekkende forbrytelse" rettet mot menneskeverdet.

Moralteologen Dietmar Mieth fra Tübingen betegner biskop Sgreccias uttalelser som "ufølsomme". Han henviste til holdningen til den romerske kardinalen Pietro Palazzini, som hadde henvist til "de katastrofale psykiske følgene av en voldtekt, særlig i tilfelle et resulterende svangerskap". Men henblikk på situasjonen for de voldtatte kvinnene i Kosovo krever Mieth "sterk tilbakeholdenhet ved den moralske vurderingen".

Den tyske "familiebiskopen" Klaus Küng slår fast at det ikke finnes noen "stillingstaken fra paven eller Vatikanet" hvor de voldtatte kvinnene i Kosovo blir fordømt. Han viser samtidig til at det nettopp var katolske organisasjoner som hjalp voldtatte kvinner i Bosnia, og at dette også skjer i leirene for Kosovo-flyktninger. "Kirken må være nær og hjelpe kvinner som er alvorlig såret og ydmyket på legeme og sjel". Samtidig appellerer biskopen til ikke å gjøre lidelsene til menneskene i Kosovo til "gjenstand for polemikk". "Vi er alle forpliktet til å bistå mennesker i nød så godt vi kan".

Kathpress 16. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 19.04.1999, sist endret 19.04.1999 - 16:10