Pave Johannes XXIII saligkåres i år 2000?

Vatikanet (KI/KAP/Zenit) - En snarlig saligkåring av pave Johannes XXIII (1958-63) blir stadig mer sannsynlig. Medisnerkommisjonen i Vatikanets Saligkåringskongregasjon har anerkjent en mirakuløs helbredelse som blir tilskrevet konsilpavens forbønner. I 1966 ble den uhelbredelig syke ordenssøsteren Catherine Capitani i Napoli frisk på medisinsk uforklarlig vis etter å ha anropt pave Johannes, som var født Angelo Giuseppe Roncalli.

Saligkåringsprosessen er imidlertid ikke slutt med det, men med anerkjennelsen av et under er et viktig milepunkt nådd. Derfor går observatører nå ut fra at Johannes XIII blir saligkåret i det hellige år 2000. Først må det utstedes et dekret om hans "heroiske dyder", og det er håp om at kommisjonen av kardinaler og biskoper vil avsi sin kjennelse før sommeren. Straks dette skrittet er tatt, vil Johannes XXIII bli erklært Venerabilis, "Ærverdig".

Saligkåringen kan finne sted 5. mars, 3. september eller 1. november. Kilder i Vatikanet tror i følge den romerske avisen "Il Messaggero" at 3. september er den mest sannsynlige datoen.

Kathpress/Zenit 25. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)