Barna fra Fatima saligkåres

Vatikanet (KI/The Tablet) - Saligkåringsprosessen for to av de tre barna som opplevde visjoner av Jomfru Maria i Fatima, går fremover. Et mirakel som hevdes å ha skjedd gjennom deres forbønn, har blitt anerkjent, og det er ventet at paven vil saligkåre dem i jubelåret 2000.

Barna, Francisco og Jacinta Marto, gjetet sin fars sauer sammen med kusinen Lucia dos Santos. Mellom mai og oktober 1917 hadde de seks Mariavisjoner. Francisco og Jacinta døde av influensa i 1919 og 1920, i en alder av henholdsvis ni og ti år. Den 92-årige Lucia er nå karmelittnonne i en klausulert orden i Portugal.

Den medisinske kommisjonen i Vatikanets Saligkåringskongregasjon har uttalt at det ikke finnes noen medisinsk forklaring på helbredelsen av en portugisisk kvinne som hadde vært lam i 22 år. Hun ba Marto-barna om forbønn, og oppdaget plutselig at hun kunne sitte, stå og til og med gå uten hjelp. Jesuittpresten Peter Gumpel, som arbeider sammen med postulatoren for barnas sak, sier at det er for tidlig å si at Vatikanet har godkjent miraklet, men at legenes avstemming er vanligvis det vanskeligste skrittet i prosessen.

Pave Johannes Paul II anerkjente helligheten i de to barnas liv og erklærte dem Venerabili "Ærverdige", i 1989. Deres sak skal nå forelegges et råd av teologer for å undersøke om det er en forbindelse mellom forbønnen og helbredelsen. Deres dom blir sendt til Saligkåringskongregasjonen og deretter til paven, som vil fastsette en dato for saligkåringen. Francisco og Jacinta vil bli de yngste personene som er saligkåret i moderne tid.

Sr. Lucia har avgitt vitnemål i saken til fetteren og kusinen, og hun har hatt besøk av pave Johannes Paul II. Men det er ikke klart om, eller hvordan, hun vil bli berørt av saligkåringen av Francisco og Jacinta.

The Tablet 24. april 1999; o: pe KI, Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)