Regimet i Beograd angriper Montenegros metropolitt

Beograd (KI/KAP) - Den serbisk-ortodokse metropolitten av Montenegro, Amfilohije Radovic, har blitt utsatt for sterke angrep fra regimet i Beograd. Regjeringsorganet Borba ("Kamp") i Beograd anklager ham for å støtte den "separatistiske politikken" til Montenegros president Milo Djukanovic.

Reformpolitikeren Djukanovic, som er en skarp motstander av den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic, har siden begynnelsen av Nato-angrepene blitt utsatt for stadig sterke trykk fra Beograd. Borba anklager nå metropolitten for demonstrativt å støtte den Beograd-kritiske politikken som føres av ledelsen i den minste jugoslaviske delrepublikken ved at han møter Djukanovic og viser seg sammen med ham på fjernsynet. Metropolitten er "usedvanlig velinformert", intelligent og har "stor innflytelse i folket", fastslår avisen. Den skriver at han som geistlig har rett til å "be og gi råd", men ikke å gå inn for en politisk retning som i følge Borba "folket ikke ønsker".

Regjeringsavisen er spesielt irritert over opplysninger fra Amfilohije om at den russisk-ortodokse patriark Alexej II skal ha ringt til Djukanovic for å gi ham "anerkjennelse for hans konstruktive holdning i Kosovokrisen". Borba betviler at patriarken av Moskva støtter den montenegrinske presidenten og hevder at metropolittens utsagn er "bedrag og manipulasjon". Patriark Alexej var den 20. april i Beograd på et forhandlingsoppdrag.

I patriarkatet i Beograd blir regjeringsavisens anklager mot metropolitt Amfilohije betegnet som "absurde". De fortjener ingen ytterligere kommentarer, heter det fra kretser nær patriarkatet.

Tirsdag drøftet den serbisk-ortodokse kirkens hellige synode i Beograd den aktuelle situasjonen i landet, særlig i Kosovo. Patriark Pavle var torsdag i forrige uke selv i den kriserammede provinsen for å bedømme situasjonen med egne øyne. Møtet i synoden var en forberedelse til plenumsmøtet i bispekonferansen, som skal begynne den 13. mai. Leder for patriarkatets kontor for museer og minnesmerker, Slobodan Mileusnic, fortalte journalister at hittil har 40 kirker og klostre blitt skadet av Natos angrep. På mange andre kan skadene ikke fastslås, men man frykter at rystelsene fra detonasjoner i nærheten av kirkebygninger kan forårsake skader på lengre sikt.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 11.05.1999, sist endret 11.05.1999 - 18:55