Ny æra for St. Athanasius av Alexandria

München (KI/KAP) - Den hellige Athanasius var patriark av Alexandria og en av de store østlige kirkefedre. Mer enn 1.600 år etter hans død blir hans kirkepolitiske skrifter på nytt gjenstand for forskning ved universitetet Erlangen, hvor det gis ut en kritisk utgave. Hittil har vitenskapsmenn måttet nøye seg med en utgave som benediktinere ga ut på 1600-tallet.

Fra 1934 til 1940 ble det dessuten utgitt ni bind med Athanasius' historisk svært viktige apologetiske skrifter av Hans-Georg Opitz på oppdrag av det preussiske Vitenskapsakademiet. Etter at forskeren ble drept under Annen verdenskrig, ble arbeidet imidlertid ikke fullført. Det blir nå videreført av lærestolen for eldre kirkehistorie ved universitetet Erlangen under ledelse av professor Hanns Christof Brennecke. I tillegg til de apologetiske skriftene skal også Athanasius' bevarte dokumenter og aktstykker bearbeides og utgis på oppdrag av Vitenskapsakademiet i Berlin/Brandenburg.

Athanasius, som i sin 45-årige embetsperiode kjempet for sin overbevisning uten hensyn til keiserlig gunst eller unåde, regnes som en av de fremste personlighetene i 300-tallets kirkehistorie. Han var den store forsvareren av den rette tro mot den arianske vranglæren. Hans skrifter er en viktig kilde for bedømmingen av de daværende dogmatiske og kirkepolitiske konfliktene. Han ble til sammen fem ganger sendt i eksil av keiser Konstantin og hans etterfølgere.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 15.05.1999, sist endret 15.05.1999 - 20:13