Kirkerettsekspert for vigsling av kvinner og gifte

Wien (KI/KAP) - Den pensjonerte kirkerettseksperten professor Bruno Primetshofer fra Wien går inn for at gifte menn og kvinner får tilgang til de kirkelige vigslede embeter. Han begrunnet dette med å henvise til kanon 213 i kirkeretten, som gir uttrykk for den "retten til eukaristi" som er de troende til del. Kirkeledelsen er på bakgrunn av prestemangelen forpliktet til å skape forutsetningene for å oppfylle denne retten, ved at de tillater egnede personer å bli vigslet, uavhengig av kjønn og sivilstand.

Kvinners manglende adgang til kirkelige vigslede embeter i Den katolske Kirke er imidlertid definitivt fastslått, men ikke erklært som dogme. Selv om Kirkens nåværende standpunkt utelukker kvinner fra å bli vigslet, er ikke siste ord sagt i den forbindelse sett fra et teologisk synspunkt, sier professor Primetshofer. Etter hans syn vil det kirkelige embete utelukkende vinne på å bli åpnet for kvinner.

Primetshofer ser ikke noe positivt i arbeidet for å åpne det permanente diakon for kvinner. I det hele tatt mener han at det permanente diakonat i sin nåværende form godt kan avskaffes: Bortsett fra prekenen i eukaristifeiringen kan en diakons oppgaver også ivaretas av legfolk.

Professoren går uttrykkelig inn for at mennesker i kirkelige embeter får et "fullstendig fritt valg" mellom sølibat og ekteskap. Til forskjell fra i østkirken skal de etter hans syn kunne bestemme seg for sivilstand både før og etter vigslingen. Han bygger i den sammenheng på kanon 219 i kirkeretten, som sier at alle troende har rett til å velge sin sivilstand fritt fra enhver tvang.

Kathpress 13. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 18.05.1999, sist endret 18.05.1999 - 11:27