Snart saligkåring av Fatima-barna

Vatikanet (KI/KAP/CWN) - To av barna fra Fatima, Francesco og Jacinta Marto, blir trolig snart saligkåret. Den ansvarlige legekommisjonen i Vatikanet bekreftet sist onsdag at en helbredelse som skjedde etter barnas forbønn, ikke kan forklares på vitenskapelig vis. Nå er det kardinalene i Korngregasjonen for helligkåringer (Congregatio pro Causis Sanctorum) som skal avgjøre om dette miraklet kan anerkjennes. Dette vil trolig skje på deres møte i juni. Hvis deres avgjørelse er positiv, går saken videre til paven. Hvis han gir sin tilslutning, blir de to barna på 10 og 11 år de yngste som blir salig- eller helligkåret, bortsett fra enkelte martyrer.

Sammen med kusinen Lucia dos Santos, som fortsatt lever, fikk Francesco (1908-19) og Jacinta (1910-20) Marto i 1917 etter eget utsagn flere Maria-åpenbaringer i Fatima i Portugal, hvor Guds Mor ga dem flere budskap. I saligkåringsprosessen har selve Maria-åpenbaringene ikke spilt noen avgjørende rolle, heter det i Vatikanet. Kirken har lagt mye større vekt på barnas mønstergyldige oppførsel. For eksempel overholdt den 11-årige Francisco det taushetsløftet Maria hadde pålagt dem om innholdet i åpenbaringene til tross for at han ble truet på livet.

Den portugisiske bispekonferansen har allerede invitert paven til Fatima for en eventuell saligkåring. I Roma har mange observatører spekulert i at prosessen for de to barna ikke ville ende med saligkåring så lenge det tredje barnet fortsatt lever. Lucia er i dag 92 år gammel. Men kilder i Vatikanet hevder at paven selv har bedt om en rask behandling av deres sak.

Kathpress 19. mai 1999 / Catholic World News 21. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)