Pavebesøket i fare

Gdansk (KI/KAP)CWN/VIS - Den planlagte pavereisen til Armenia i begynnelsen av juli står i fare. Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls sier at det har kommet en forespørsel fra Armenia om å forskyve besøket. Allerede søndag skal det tas en avgjørelse. Et møte mellom paven og en utsending fra Karekin I vil finne sted i denne uken i Warszawa.

Det armenske nyhetsbyrået Snark meldte allerede 4. juni at besøket var avlyst. Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass meldte tidligere med henvisning til armenske kirkelige kretser i Jerevan at man har bedt om en forskyvning av besøket på grunn av den dårlige helsetilstanden til katholikos-patriark Karekin I. Han gjennomgikk en operasjon for en svulst i USA for noen uker siden. Pavens første reise til et land med overveiende gammelorientalsk befolkning skulle etter planen finne sted mellom 2. og 4. juli.

Av de 3,3 millioner innbyggere i republikken Armenia tilhører det overveiende flertall den armensk-apostoliske kirke. I tillegg finnes det russisk-ortodokse og assyriske kristne, protestanter og en liten armensk-katolsk kirke. Den armenske kirke tilhører den gruppe gammelorientalske kirker som skilte seg fra den katolske (allmenne) kirke etter konsilet i Kalkedon i 451. De siste årene har Vatikanet ført suksessrike økumeniske samtaler med den armensk-apostoliske kirke. I desember 1996 underskrev paven og Karekin I en vidtgående felles teologisk erklæring som legger veien åpen for full kirkelig enhet.

Kathpress 6. juni 1999, Catholic World News 4. juni 1999, Vatican Information Service 7. juni 1999; o: pe KI - Katolsk