Syk pave avlyser Armeniabesøket

Warszawa (KI/KAP) - Pave Johannes Paul II har avlyst den planlagte mellomlandingen i Armenia på vei hjem fra Polen. Dette har han gjort på grunn av den virusinfeksjonen han har pådratt seg. Han flyr hjem til Roma torsdag kveld. Også de gjenstående punktene på pavens program blir berørt av hans sykdom.

Paven bestemte seg søndag overraskende for å legge inn et tre timers besøk i Armenia på vei hjem fra sin Polen-reise. Hans planlagte besøk i landet i begynnelsen av juli ble avlyst på grunn av Katholikos Karekin Is dårlige helse. Han er operert for strupekreft, og regnes for døende. Etter tidligere møter har paven og Karekin blitt gode venner, så paven ønsket å treffe ham en siste gang.

Paven ble rammet av forkjølelse med feber mandag kveld og har siden stort sett holdt sengen, bortsett fra at han som vanlig har feiret messe i kapellet i erkebiskopens palass i Kraków, hvor han bor. Fra 1958 til 1978 var han selv biskop og erkebiskop av Kraków. Selv om Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls sier at paven ligger til sengs, sier "velinformerte polske kilder" at han sitter i sitt gamle arbeidsrom i palasset.

Titusener av mennesker strømmet til palasset da pavens sykdom ble kjent, men området er sperret av. Folk er også usikker på hvordan de skal forholde seg - om en forkjølelse er nok til at man offentlig skal be for paven. Men i alle kirker tennes det lys, og mange steder i landet feires det messer hvor det bes for pavens helse.

Erkebiskopen av Paris, kardinal Jean-Marie Lustiger, har i et radiointervju kritisert dem som har planlagt pavens Polen-reise. Han sier at selv et menneske med jernhelse ikke ville ha klart et besøksprogram med 30 taler i 19 byer. Men kardinalstatssekretær Angelo Sodano sier at selv om paven ikke lenger er noen ung mann, har han "et sterkt hjerte og en stor vilje".

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)