Likkledet i Torino er fra Det hellige Land

Jerusalem (KI/KAP/CWN) - Nye forskningsresultater fra israelske vitenskapsmenn skal ha bekreftet at Likkledet i Torino stammer fra Det hellige Land. Den israelske avisen Ha'aretz forteller at forskere fra det jødiske universitetet i Jerusalem har funnet pollen og andre organiske stoffer som er typiske for regionen Judea på kledet. Det ble funnet spor av planten Zygophyllum dumosum, som bare vokser i Israel, Jordan og Sinaiørkenen og Cistus (Cistus creticus), som vokser over hele Midtøsten. Dessuten skal det ha blitt oppdaget spor etter planten "Akuvit Hagalgal" ("Gundelia" eller Goundelia tournefortii), som bare finnes på høydene rundt Den hellige By.

Tradisjonen vil ha det til at tornekronen som etter den bibelske fortellingen ble satt på Kristi hode før korsfestelsen, ble laget av denne planten. I mange år har eksperter kranglet om likkledet som oppbevares i Torino, virkelig stammer fra Jesu tid. I følge tradisjonen skal Jesu døde legeme ha blitt svøpt i denne linduken.

Professorene Avinoam Danin og Uri Baruch mener at deres funn understøtter den kristne oppfatningen at kledet, som siden 1578 har vært oppbevart i Torino, stammer opprinnelig fra Jerusalem. De israelske forskerne understreker imidlertid at det ikke lar seg bevise at det faktisk dreier seg om Jesu likklede.

Omfattende radiologiske undersøkelser som ble foretatt samtidig og uavhengig av hverandre i Sveits, Storbritannia og Sveits i 1988, ga som resultat at kledet stammer fra middelalderen og dermed ikke kunne være Kristi likklede. Men i mellomtiden er det igjen stilt spørsmålstegn ved dateringen gjennom mikrobiologiske undersøkelser. Forskere fra USA la på en kongress for mikrobiologer i New Orleans frem den tesen at relikvien etter den nyeste forskningen "nesten sikkert" stammer fra Jesu tid. Forskere fra Torino fortalte for tre år siden at de på kledet hadde funnet avtrykk av en mynt som var preget i det 16. år av den romerske keiser Tiberius' styre (år 29 etter vår tidsregning).

Kathpress og Catholic World News 15. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 22.06.1999, sist endret 22.06.1999 - 12:51