Kardinal Cassidy reiser på pavens vegne

Vatikanet (KI/KAP/CWN/Zenit) - Vatikanets «økumenikk-minister», kuriekardinal Edward Cassidy, reiser til Armenia mellom 1. og 3. juli på vegne av paven. Han skal da også besøke overhodet for den armensk-apostoliske kirke, Katholikos Karekin I. I følge Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls skal kardinal Cassidy overrekke et budskap fra pave Johannes Paul II. Kardinal Cassidy er prefekt for Det pavelige råd for Kristen enhet.

Opprinnelig skulle paven selv reise til Kaukasus-republikken i dette tidsrommet og treffe Karekin I. Men denne reisen ble først avlyst på grunn av Karekins alvorlige sykdom. Deretter ville paven i tilknytning til sitt besøk i Polen tidligere denne måneden legge inn en 1-dags lynvisitt i Armenia på vei hjem, men denne planen måtte avlyses på grunn av pavens forkjølelse.

Karekin I måtte i slutten av fjoråret gjennomgå en operasjon for strupekreft i USA. I følge armenske presseoppslag har tilstanden til den 66-årige Katholikos i de siste dagene tydelig forverret seg. Han er under konstant legeovervåkning.

Reisen til Armenia skulle være det første besøk fra en romersk pave i et land med et flertall som tilhører en «gammelorientalsk» kirke. De gammelorientalske kirkene ble splittet fra den allmenne Kirke etter konsilet i Kalkedon i 451. Paven føler seg nært knyttet til Karekin I, som deltok som observatør allerede under Det annet Vatikankonsil. De to undertegnet for 2 ½ år siden en felles teologisk erklæring som blir verdsatt som et stort økumenisk fremskritt som kan føre til kirkefellesskap.

Etter pavens hjemkomst fra Polen har det vært diskusjoner i Vatikanet om et mulig 1-dags besøk, for paven ville gjerne besøke den døende Karekin I. Men med det forestående besøket av kardinal Cassidy er planene om et pavebesøk i Armenia «definitivt skrinlagt», understreket Vatikanradioen fredag. Dermed tyder alt på at de to kirkelederne aldri vil møtes igjen.

CWN 24. juni, Zenit og Kathpress 25. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)