Katholikos Karekin I død

Jerevan (KI/KAP/CWN) - Katholikos Karekin I, overhode for den armensk-apostoliske kirke, døde tirsdag, 66 år gammel. Han ble operert for strupekreft i USA på slutten av 1998, men sykdommen lot seg ikke stoppe. I følge armenske presseoppslag forverret hans tilstand seg tydelig i de siste dagene.

Karekin I ble født som Nshan Sarkisian den 27. august 1932 i Kassab i Syria. Han studerte ved et seminar i Beirut i Libanon, hvor han senere ble rektor. Han ble diakon i 1949 og avla sølibatsløfte i 1952. Han studerte ved det teologiske fakultetet ved universitetet i Oxford i 1957-58, og på 1970-tallet ledet han bispedømmer i USA, Iran og India. I februar 1983 ble han valgt til Katholikos av Kilikia i Libanon.

Etter Armenias uavhengighet valgte Synoden ham i april 1995 til Katholikos for alle armenere. Han regnes som «skaperen» av den økumeniske bevegelsen innenfor den armenske kirken. Karekin I var medlem av sentralrådet og eksekutivkomiteen i Kirkenes Verdensråd, og fra 1975 til 1983 var han viseformann. Han deltok som observatør på Det annet Vatikankonsil.

Den armensk-apostoliske kirke tilhører de gammelorientalske kirkene som skilte seg fra den allmenne Kirke etter konsilet i Kalkedon i 451. I Armenia har kirken rundt 3 ½ millioner medlemmer, mens 4 millioner armenske kristne lever i diaspora.

Katholikos eller Katholikos-patriark er embetsbetegnelsen for overhodet for de armenske, georgiske og assyriske («nestorianske») kirkene. Tittelen kan spores tilbake til år 410. Tittelen patriark ble senere føyd til for å understreke kirkens uavhengighet.

Opprinnelig skulle paven reise til Kaukasus-republikken neste helg og treffe Karekin I. Men denne reisen ble først avlyst på grunn av Karekins alvorlige sykdom. Deretter ville paven i tilknytning til sitt besøk i Polen tidligere denne måneden legge inn en 1-dags lynvisitt i Armenia på vei hjem, men denne planen måtte avlyses på grunn av pavens forkjølelse. Paven ville sende sin «økumenikk-minister», kuriekardinal Edward Cassidy, til Armenia neste helg på sine vegne for å overrekke et budskap.

Pavens reise til Armenia skulle være det første besøk fra en romersk pave i et land med et flertall som tilhører en «gammelorientalsk» kirke. Paven følte seg nært knyttet til Karekin I, og de to undertegnet for 2 ½ år siden en felles teologisk erklæring som blir verdsatt som et stort økumenisk fremskritt som kan føre til kirkefellesskap.

Kathpress og Catholic World News 29. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)