Kirke ødelagt av IRA blir fredssenter

London (KI/KAP) - I 1993 ødela den nordirske terrororganisasjonen IRA kirken St. Ethelburga fra 1300-tallet midt i bankkvartalet i London City. Nå skal kirken bygges opp igjen som et fredssenter. Oppbyggingen vil koste ca 50 millioner kroner, opplyste den anglikanske biskopen av London, Richard Chartres, ved starten på innsamlingsaksjonen. Biskop Chartres takket Londonavisen The Times for at de organiserer millennium-innsamlingen.

Planene går ut på at fasaden og tårnet på kirken skal gjenoppbygges i tillegg til hagen. Resten av tomten skal bebygges med et moderne bygg for å kunne bruke hele komplekset som et freds- og forskningssenter.

Den anglikanske kirken er den minste i City. Som en av bare tre Londonkirker kom den uskadd fra både brannen i 1666 og luftangrepene under andre verdenskrig. IRA-bomben i bankkvartalet ødela kirken nesten fullstendig, og bare deler av sideveggene står fortsatt. Ettersom kirken ikke lenger har noen menighet, har det lenge vært strid om gjenoppbyggingen. Det var også foreslått å la ruinene stå, overdekket av glass, som et varig manende minnesmerke for ofrene for IRAs terror.

Den nye St. Ethelburga-kirken skal stå under økumenisk beskyttelse. Den nylig avdøde formannen for den katolske bispekonferansen for England og Wales, kardinal Basil Hume, deltok aktivt i planleggingen.

Kathpress 1. juli 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 05.07.1999, sist endret 05.07.1999 - 21:15