Benekter innblanding i amerikansk finansskandale

Vatikanet (KI/KAP/CWN) - Vatikanet har benektet enhver innblanding i finansskandalen omkring den antatte forsikrings- og finansbedrageren Martin Frankel, som i noen uker har ført til store overskrifter i USA. I en erklæring fra Vatikanets talsmann, Joaquin Navarro-Valls, som ikke går inn på detaljene i skandalen, heter det at de to stiftelsene som åpenbart er innblandet, «Monitor Ecclesiasticus Foundation» og «St. Francis of Assisi Foundation» ikke er noen vatikanske institusjoner. Den sistnevnte stiftelsen har heller ingen konto i Vatikanbanken IOR og er heller ikke kjent der.

I erklæringen dementerer talsmannen også påstander om at Den hellige Stol har fått penger fra de nevnte stiftelsene eller fra en prest ved navn Peter Jacobs, en pensjonert amerikansk prest i Roma. Videre viste Navarro-Valls til at «Monitor Ecclesiasticus Foundation», som ble grunnlagt i 1967 i erkebispedømmet Napoli, ikke tilhører Vatikanet. Lederen av denne stiftelsen, msgr. Emilio Colagiovanni (78), er imidlertid en tidligere dommer ved Pavestolens øverste domstol for ekteskapssaker og andre kirkelige rettssaker, «Den romerske Rota».

Finansmannen Frankel fra Greenwich i Connecticut i USA har i følge New York Times vært forsvunnet siden 5. mai. Da fant brannmenn brennende dokumenter på hans landsted. I følge reportasjene har Frankel tatt inn knapt tre milliarder dollar gjennom den fingerte veldedige stiftelsen «St. Francis of Assisi Foundation». I tillegg skal han ha svindlet flere små forsikringsfirmaer i USA for til sammen 218 millioner dollar. I følge italiensk presse skal Colagiovanni ha bekreftet Frankel at denne hadde Vatikanets støtte.

Kathpress 1. juli 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 05.07.1999, sist endret 05.07.1999 - 21:15