Den katolske kirke går inn for beskyttelse av serberne

Wien (KI/KAP) - Beskyttelse av den serbiske befolkningen og de serbiske kirkene i Kosovo er et «anliggende for Den katolske kirke», understreker erkebiskopen av Wien, kardinal Christoph Schönborn i et takkebrev til den serbisk-ortodokse patriarken Pavle I. Schönborn var i Kosovo mellom 8. og 10. juli og møtte da patriark Pavle, den katolske biskop Marko Sopi og den muslimske mufti Rexhep Boja.

Kardinal Schönborn ga i brevet også uttrykk for at han var beredt til å organisere fortsatte samtaler i Wien mellom de tre religionssamfunnene i Kosovo. De begynte i mars på initiativ av «Appeal of Concience»-stiftelsen og den østerrikske regjeringen. I denne forbindelse meddelte kardinalen patriark Pavle at presidenten for «Appeal of Concience»-stiftelsen, New York-rabbineren Arthur Schneier, som stammer fra Wien, vil overfor USAs regjering sterkt gå inn for beskyttelse av serberne og de serbiske kulturminnene i Kosovo.

Schönborn betegner bildene av «lidelser, herjinger og ødeleggelser» i Kosovo som «uforglemmelige», men også patriarkens ord inspirert «av Evangeliets ånd» om «nødvendigheten av omvendelse og bot, samt tilgivelse og å bøte på ugjerningene».

I sitt takkebrev til mufti Boja understreker kardinalen hvor sterkt inntrykk den «forsonlige innstillingen» hos den øverste islamske representanten hadde gjort på ham, han som under Kosovo-krigen hadde mistet flere medlemmer av sin familie på grusomt vis, selv hadde blitt truet på livet og blitt fordrevet fra sin residens. Ved å slå fast nødvendigheten av «en ny sameksistens i gjensidig aktelse» har muftien gitt «et stort forbilde av et troende menneske som helt stoler på Guds rettferdighet og godhet».

Også i brevet til mufti Boja viser erkebiskopen til muligheten av en fortsettelse av «Appeal of Concience»-stiftelsens religionssamtaler i Wien, «selv om tiden kanskje for øyeblikket ikke er inne». Samtidig takker Schönborn muftien for det eksemplariske samarbeidet mellom Kosovos muslimer og katolikker i «Mor-Teresa-foreningen».

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 28.07.1999, sist endret 28.07.1999 - 11:13