Vatikanets EXPO-paviljong blir kirkesenter

Riga/München (KI/KAP) - Vatikanets paviljong på verdensutstillingen EXPO 2000 i Hannover i Tyskland skal etter utstillingen tas ned og fraktes til Latvia. I havnebyen Liepaja skal den gjenoppbygges som et katolsk kirkesenter. Den runde konstruksjonen av tre og glass blir som vanlig ved verdensutstillinger finansiert av bispekonferansen i vertslandet. Rivingen av paviljongen, transporten til lands og til vanns til Latvia og ombyggingen til den lokale menighetens behov betales av «Renovabis», de tyske katolikkenes hjelpeorganisasjon for Øst-Europa, med rundt 4 millioner kroner. Paviljongen er tegnet av arkitektkontoret SIAT i München i samarbeid med latviske partnere.

Kirkesentret vil bli reist i et trist boligområde fra sovjettiden i den sørlige utkanten av havnebyen. Det skal også være åpent for kulturelle arrangementer. Ved siden av kirkerommet har bygningen også en menighetssal, en barnehage og rom for søndagsskole.

Katolikkene utgjør anslagsvis 10% av befolkningen i Latvia. Flertallet er protestantiske kristne, mens 1/3 er russisk-ortodokse. Det nye kirkesentret i Liepaja skal innvies sommeren 2001. Bispedømmets generalvikar, dominikanerpateren Vilhelms Lapelis, vil der i fremtiden virke som sogneprest for rundt 15.000 katolikker i byen og omlandet. Han regner med at bygget ikke bare blir et vakkert menighetssenter, men også «et arkitektonisk monument for hele byen».

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 12.08.1999, sist endret 12.08.1999 - 10:58