Paven verken til Hongkong eller Macao

Vatikanet (KI/KAP/Zenit/CWN) - Pave Johannes Paul II vil etter Beijings veto mot hans reise til Hongkong heller ikke besøke den portugisiske Kinaprovinsen Macao. Vatikanets pressekontor erklærte fredag at paven har meddelt den katolske biskopen av Macao, Domingos Lam Ka Tseung, at han ikke kan akseptere invitasjonen. Biskopen beklager dette, men forsikrer at han kommer til å invitere paven igjen.

For tre måneder siden inviterte guvernøren av Macao, Joaquim Rocha Vieira, paven til å besøke den portugisiske kolonien, som blir tilbakeført til Kina den 20. desember i år etter nesten 500 års kolonisering. Etter at regjeringen i Beijing allerede har forbudt et besøk i Hongkong, ville en reise til Macao kunne blitt oppfattet som en provokasjon av folkerepublikken Kina.

I Hongkong er det sorg over at paven ikke får komme. Mange uttrykker bekymring over det åpenbare bruddet på prinsippet «ett land - to systemer».

Vatikanets anerkjennelse av Taiwan ligger sannsynligvis bak Beijings veto mot et pavebesøk i Hongkong. Dette spørsmålet skaper også vanskeligheter mellom Portugal og Kina om gjestelisten ved overleveringen av Macao. Beijing motsetter seg Portugals forslag om å invitere en representant for paven.

Kathpress 13. august, Zenit og Catholic World News 10. og 13. august 1999; o: pe