Regjeringen vil endre religionsundervisningen

Roma (KI/KAP) - Den italienske undervisningsministeren Luigi Berlinguer har startet et angrep på religionsundervisningen i landet. Han går inn for en avskaffing av religionsundervisningen i de italienske skolene i sin nåværende form og en tilsvarende endring i konkordatet med Vatikanet. Til avisen Il Giornale sa den venstredemokratiske politikeren at i skolen må det læres kultur, ikke trosundervisning.

Berlinguer tilføyde at naturligvis må det også i den offentlige skolen «snakkes om religion». Men man må diskutere hele problemet med sekularisering, religion og undervisning både i de private og de offentlige skolene. Det vil være nødvendig med en endring av Konkordatet mellom republikken Italia og Vatikanet for å innføre en alternativ form for religionsundervisning.

I Italia er nå religionskunnskap et ordinært fag også på de statlige skolene, men elever kan etter eget ønske bli fritatt fra å delta. Mer enn 90% av de italienske elevene deltar i den katolske religionsundervisningen, hvor lærerne er spesielt utdannede legfolk eller prester.

Forslaget fra Berlinguer utløste en bølge av kritiske reaksjoner fra opposisjonen og Kirken. Vatikanet er «overrasket» og forundret over forslaget. Et slikt følsomt tema i forholdet mellom Kirke og stat kan først behandles etter forutgående kontakter mellom begge sidene, heter det fra Vatikanets pressekontor. Etter Vatikanets overbevisning er det i dagens Europa nødvendig at den unge generasjonen oppdager de kristne røttene.

Den romerske kardinalen Fiorenzo Angelini kommer med sterk kritikk mot forslaget om en «kulturlære» i stedet for troslære. I et intervju med avisen La Repubblica sa han at den slags angrep viser at marxismen fortsatt er virksom. Den som vil fjerne religionsundervisningen fra skolene, fordriver også den sanne kultur fra undervisningen, for viten om religion er et kulturelt anliggende.

I mellomtiden har Berlinguer gjennom en talskvinne for sitt departement dementert at han har foreslått en endring av konkordatets bestemmelser om religionsundervisning.

Kathpress 12. og 13. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 19.08.1999, sist endret 19.08.1999 - 20:21