Den anglikanske kirke med «legdåp»

London (KI/Zenit) - Den anglikanske kirken har etablert en «legdåp» for ateistiske eller agnostiske foreldre som ikke deler de kristne trossannhetene eller forpliktelsen til å bringe troen til sine barn, men som ønsker at sine nyfødte skal «døpes» av sosiale grunner. Seremonien, som forsøker å bevare dåpen som en sosial begivenhet, inkluderer en velsignelse av barnet og takksigelser for dets fødsel. Denne «dåpen» ble godkjent av den anglikanske kirkens generalsynode, og den vil utgjøre en del av liturgien i Book of Common Prayer.

Under seremonien holder presten barnet, sier dets navn og gir foreldrene et eksemplar av Evangeliet som en «veileder». Alle ber om at barnet i tidens løp vil komme til tro på kristendommen og dåp i Guds nådes fylde.

«Legdåp» ble oppfunnet som en form for takknemlighet for livets gave. Ugifte eller enslige foreldre kan be om den. Hvis barnet er adoptert, kan det fremsies en bønn som inkluderer en intensjon for de biologiske foreldrene. Hvis barnet har et eller annet handikap, er det en annen spesiell bønn. Alle ateistiske og agnostiske foreldre som velger denne «dåpen», blir bedt om å være «kjærlige og tålmodige» og å støtte alle som kommer til dem for hjelp.

Liturgien for «legdåpen» vil bli brukt for første gang denne måneden av et par som består av en buddhistisk mor og kristen far.

I følge en statistikk som ble offentliggjort sist måned i Sunday Times, går bare 2% av anglikanerne til gudstjeneste, og 1% går regelmessig til kommunion. Selv om denne statistikken kanskje ikke er pålitelig, som den anglikanske kirkes pressekontor hevdet da den ble offentliggjort, er krisen i den religiøse praksis i den anglikanske kirke et kjent faktum. I henhold til den katolske ukeavisen The Tablet gikk i 1995 mer enn 1 million mennesker til messe - 36.000 færre enn året før. Samme år gikk antall dåp i den anglikanske kirken ned med 16.000 i forhold til året før. Det var også 4.000 færre konfirmasjoner. Antallet troende som mottok kommunion i påsken, gikk ned fra 1,3 millioner til 1,2 millioner.

Zenit 18. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 24.08.1999, sist endret 24.08.1999 - 13:06