Østafrikanske biskoper krever slutt på folkemordet

Bonn/Khartoum (KI/KAP) - De katolske biskopene i Øst-Afrika har rettet en inntrengende fredsappell til regjeringstroppene og opprørerne i Sudan, og begge parter blir oppfordret til en øyeblikkelig slutt på borgerkrigen. I de siste 16 årene har borgerkrigen i Sudan antatt dimensjon av et folkemord, som har krevd minst to millioner menneskeliv.

Med appellen vil Den katolske kirke rette FNs og verdenssamfunnets oppmerksomhet mot «den menneskelige tragedie som utspiller seg i Sudan». Mer enn fire millioner mennesker er blitt fordrevet, og henrettelser, tortur, slaveri og tap av religionsfrihet står på dagsordenen.

Tross borgerkrig og islamisering vokser antallet katolikker i Sudan. Vatikanradioen forteller at det hvert år blir døpt rundt 10.000 mennesker i det kristne/animistiske sør og rundt 9.000 i det islamske nord. Også antallet prester har de siste 20 årene økt fra 60 til 200. I seminarene forbereder nå 240 kandidater seg på prestevielsen. 3,3 millioner av Sudans 25 millioner innbyggere er katolikker. I de siste fire årene er det startet ti nye menigheter i nord og ni i sør. På katolske folkeskoler går det i nord 75.000 elever og i sør 22.000.

I Nord-Sudan hersker en radikal islamistisk regjering. Så sent som for få dager siden utviste regjeringen den kanadiske misjonæren Gilles Poirier til tross for internasjonale protester. Dessuten har islamske fundamentalister foretatt voldelige overgrep mot kirkegjengere uten at sikkerhetstjenesten har grepet inn. I de siste to årene har 2 prester og 20 katolske legfolk blitt bevist etter beskyldninger som fortsatt ikke er bevist. Dessuten har de sudanske myndighetene stengt eller revet flere kristne skoler («rakoubas») og menighetssentere.

Kirken i Sudan har en urolig historie. Det i dag islamiserte Nord-Sudan var opprinnelig et av de områdene som først ble kristnet. Nubias kirke holdt alltid sin egen kurs. Selv om den levde utenfor de romerske riksgrensene, opprettholdt de forbindelsen med den bysantinske ortodoksien og fulgte ikke Egypts koptiske kirke i skismaet. Nubias kristne kultur ble bevart langt inn i senmiddelalderen. På 1800-tallet tilhørte Sudan de første områdene i Afrika hvor den katolske misjonsvirksomheten ble tatt opp igjen etter avbruddet under opplysningstid og revolusjon.

Kathpress 17. og 19. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 26.08.1999, sist endret 26.08.1999 - 19:08