Biskoper fordømmer sanksjoner og bombing

Bagdad (KI/Zenit/CWN) - Under et nylig besøk i USA sa den kaldeiske erkebiskopen Djibrael Kassab av Basra at sanksjonene som det internasjonale samfunnet har lagt på Irak, dreper tusenvis av barn, gamle, fattige og syke - alle uskyldige for konfliktene i Midtøsten. Han sa også at FNs sanksjoner med støtte fra USA skaper større ødeleggelser enn de alliertes bombing. Han sa at pavens besøk er «håpet for hele det irakiske folk», og han tror det vil oppmuntre til opphevelse av de økonomiske sanksjonene mot landet.

Irak lever i daglig frykt for bombene fra de britiske og amerikanske flyene. Nylig protesterte også den franske regjeringen mot angrepene, som har drept mange sivile. Erkebiskop Emmanuel Karim Delly, bispevikar for det kaldeiske patriarkatet i Bagdad, har kommet med en dramatisk appell i Vatikanradioen om å stanse denne bombingen.

I følge Wall Street Journal i New York prøvde Clinton-administrasjonen i USA i vår å overtale paven til ikke å reise til Irak, men forgjeves. Avisen skriver at utsendingen Thomas Pickering og en høytstående representant for Det hvite Hus foretok separate besøk til Roma for å møte vatikanske tjenestemenn. Paven har offentlig ytret ønske om å besøke Ur i Irak, fødestedet for den bibelske patriarken Abraham. Han ventes å besøke landet i høst, muligens under den planlagte Asia-reisen i november, men Irak må først sende en formell invitasjon til ham.

Amerikanerne fortalte sin vatikanske motpart at intet statsoverhode har besøkt Irak siden Golfkrigen, og at et pavebesøk ville gi kredibilitet til Saddam Hussein. De advarte også mot sikkerhetsrisikoen. Paven har vært en sterk kritiker av FNs sanksjoner mot Irak på grunn av konsekvensene for folket i landet.

Zenit 16. og 22. august; Catholic World News 20. august 1999; o: pe

av Webmaster publisert 26.08.1999, sist endret 26.08.1999 - 19:08