Verden sørger over Dom Helder Camara

Brasilia (KI/KAP) - Flere tusen troende tok søndag avskjed med erkebiskop Helder Pessoa Camara, som døde fredag i en alder av 90 år. Rekviem-messen for den tidligere erkebiskopen av Recife ble feiret av den apostoliske nuntius i Brasil, erkebiskop Alfio Rapisarda. I tilknytning til messen ble Camaras legeme brakt fra kirken Igreja das Fronteiras i Recife, til katedralen i Olinda, 10 km unna, hvor bisettelsen fant sted i «Biskopenes mausoleum».

Den brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso erklærte at Brasil sørget over et «velsignet menneske». Camara viet sitt liv til «økumenikken, menneskerettighetene og kampen for freden». Den brasilianske bispekonferansen fremhevet i en erklæring fra generalsekretær Raymundo Damasceno Assis Camaras kjærlighet til Kirken og de fattige. Hans åndelige og menneskelige arv, «fremfor alt hans lengsel etter et nytt årtusen uten fattige», må bli bevart.

Den brasilianske kuriekardinalen Lucas Moreira Neves æret den avdøde erkebiskop Camara og minnet særlig om hans innsats for de fattige. Moreira Neves, som er prefekt for Bispekongregasjonen, sa i et intervju med Vatikanradioen at Camera hadde en usedvanlig evne til å arbeide for de fattige. Dessuten spilte han «en viktig rolle i å forsvare menneskerettighetene». Han forsvarte de fattige og ville gi dem en verdig eksistens.

I intervjuet minnet kardinalen om at Camera allerede på 50-tallet som hjelpebiskop og generalsekretær for den brasilianske bispekonferansen hadde vært «usedvanlig berømt» som menneske og prest.

I et telegram til formannen for den brasilianske bispekonferansen, biskop Jayme Henrique Chemello av Pelotas, verdsatte pave Johannes Paul II Camera som «hengiven hyrde» som ikke bare hadde virket for sitt bispedømme, men for hele Kirken i Latin-Amerika. Han minnet i den forbindelse i Dom Helder Camaras medvirkning i grunnleggelsen av det latinamerikanske bisperådet CELAM.

Paven traff den tidligere erkebiskopen av Olinda-Recife siste gang ved sitt siste besøk i Brasil i 1997 i katedralen i Rio de Janeiro. I sin tale der nevnte paven at den populære erkebiskopen var til stede og fremhevet hans fortjenester for de fattige.

Det må imidlertid ikke glemmes at Dom Helder Camara var en omstridt person. Som han selv sa det: «Når jeg gir brød til de sultende, kaller de meg en helgen. Når jeg spør hvorfor de sultende ikke har brød, kaller de meg en kommunist».

Kathpress 29. og 30. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 31.08.1999, sist endret 31.08.1999 - 21:25