Ortodokse og katolikker overens i Serbia

Vatikanet (KI/CWN) - Den serbisk-ortodokse patriark Pavle sier at ortodokse og katolske ledere arbeider nært sammen på Balkan. I et intervju med den italienske avisen Avvenire sa han at det ikke er noen alvorlige spenninger som skiller ortodokse og katolske serbere, selv om han følte at Vatikanets anerkjennelse av Bosnias uavhengighet var «en smule forhastet». I det vesentlige har ortodokse og katolikker i det siste vært enige.

Den serbiske patriarken uttrykte sin takknemlighet for pave Johannes Paul IIs erklæringer under Kosovo-krigen, da paven uttrykte sin omsorg for den serbiske befolkningen og ba om slutt på NATOs bombing av Jugoslavia. Patriark Pavle sa at han sammen med den serbisk-ortodokse synoden nå går inn for at president Slobodan Milosevic går av og at det blir dannet en «provisorisk regjering» for å lede landet gjennom en periode med overgang til et nytt regime. Han understreket at den ortodokse kirken ikke ønsker å involveres i praktisk politikk, men bare søkte folkets beste.

Patriarken sa at i øyeblikket vil alle som sitter med makten i Serbia, finne seg selv i en blindgate. Landet har blitt isolert fra verden, og er nå redusert til en ghetto, et fengsel. Av den grunn er det viktig å støtte et regjeringsskifte og en kurs mot demokrati.

Patriarken ble spurt om den serbisk-ortodokse kirke hadde støttet arbeidet for et «Stor-Serbia», som var fokus for Milosevics utenrikspolitikk på hele 1990-tallet, men han sa at kirken aldri hadde støttet et slikt prosjekt. Han sa at Et Stor-Serbia bare kunne bygges på «et fjell av forbrytelser».

Catholic World News 26. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 02.09.1999, sist endret 02.09.1999 - 12:27