Katolsk prest myrdet

Vatikanet (KI/KAP/Zenit/CWN) - I byen Jamabani i staten Orissa i det østlige India ble den katolske presten Arun Das (35) onsdag kveld angrepet av ukjente menn med pil og bue og dødelig såret. En annen person som reiste sammen med ham, ble også såret. Dette meldte kirkelige kretser torsdag. I denne staten har det i det siste året vært utallige angrep på kristne. I januar ble den baptistiske misjonæren Graham Staines fra Australia og hans to sønner brent levende i bilen de satt i. En ordenssøster ble voldtatt og et søskenpar ble myrdet.

I India, hvor de kristne utgjør et lite mindretall på 2,5%, har det sist år funnet sted langt over 100 voldelige angrep på katolikker og andre kristne. Den overveiende delen av befolkningen er hinduister. Kirkelige kretser sier at volden ståri sammenheng med valgseieren til det nasjonalistiske hindupartiet i 1998. Radikale hinduer anklager de kristne for en aggressiv verving av troende.

I kirkelige kretser regner man med at årsaken til mordet ligger i de kristnes sosiale engasjement for de fattige og deres spørsmålsstilling ved urettferdigheten i det indiske kastesystemet.

Etter mordet forlanger de kristne i India beskyttelse fra regjeringen mot en «hat- og terrorkampanje». Fredag ble det offentliggjort et protestbrev fra erkebiskopen av New Delhi, Alain de Lastic, hvor han oppfordret Indias statsminister Atal Behari Vajpayee til å få slutt på «angsten i fredelige minoriteter».

En talsmann for Kristent forum for Menneskerettigheter, som de Lastic leder, erklærer at sentralregjeringen har et medansvar for volden som brer seg. En annen organisasjon, Det pan-indiske kristenrådet, beskylder fundamentalistiske hinduer for å stå bak både mordet på presten og et annet mord på en muslimsk butikkeier, som fikk hogd av armene og ble brent levende i butikken. Statsminister Vajpayee har fordømt udådene på det skarpeste, men samtidig skyver han ansvaret over på regjeringen i staten Orissa.

Politiet arresterte fredag to menn for mordet på presten og sa at konvertering av hinduer til katolisismen kan ha forårsaket hendelsen.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 2. og 3. september 1999; o: pe

av Webmaster publisert 16.09.1999, sist endret 16.09.1999 - 13:49