Islamsk kritikk mot pavebesøk

Bagdad - KI (CWN/KAP) - En melding i det offisielle irakiske nyhetsbyrået kritiserer tirsdag pave Johannes Paul IIs planlagte besøk til landet i desember. Byrået siterer sju islamske lærde som anklager Den hellige Far for å bruke besøket for å formilde vestens «forbrytelser mot arabere». Dette er den første åpne kritikken fra en offisiell kilde siden paven ga uttrykk for at han ønsket å besøke Ur, Abrahams fødested i Nord-Irak. Brevet fra vitenskapsmennene hevder at Vatikanet er for «jødevennlig» og at pavens besøk var ment for å overtale kristne til å tilgi jødene for det de kalte deres «grusomheter», inkludert å drepe Jesus. Muslimene anerkjenner Jesus som profet.

De irakske vitenskapsmennene sier i sitt brev at paven bør fordømme FNs handelssanksjoner mot Irak etter deres invasjon av Irak i 1990, en fordømmelse paven har kommet med flere ganger. De sju akademikerne er deler av en gruppe som er samlet av den irakske presidenten Saddam Hussein som del av et forsøk på å omskrive landets historie. USA, Storbritannia og irakiske opposisjonsledere har uttrykt reservasjoner mot pavens besøk, fordi de tror Saddam Hussein vil bruke besøket som propaganda for regimet.

Pavens besøk i Irak er ennå ikke offisielt bekreftet. Foreløpig dreier det seg om «en idé», erklærte den irakske utenriksministeren Mohammed Said Kazim al Sahhaf torsdag til den arabiske Londonavisen Al-Hayat. Vatikanet har informert Irak om pavens ønske om et «religiøst besøk» i Ur. Hittil er det imidlertid ikke fastsatt noen dato, sa utenriksministeren. Men muligens vil det om kort tid begynne bilaterale samtaler om forberedelsene til besøket.

Den katolske patriarken av Bagdad, Rafael Bidawid, erklærte i august at paven vil besøke Irak mellom 2. og 4. desember.

Catholic World News 29. september og Kathpress 30. september 1999; o: pe

av Webmaster publisert 07.10.1999, sist endret 07.10.1999 - 10:38