Kardinal Lorscheider 75 år

Brasilia - KI (KAP) - Den brasilianske kardinalen Aloisio Lorscheider blir 75 år den 8. oktober. Kardinal Lorscheider, erkebiskop av Aparecida, regnes som en av de ledende representanter for «frigjøringsteologien». Hans ubøyelige innsats for undertrykte, fattige og rettsløse har funnet aktelse over hele verden. I henhold til kirkeretten må kardinalen ved sin 75. fødselsdag søke paven om avskjed fra sin stilling som erkebiskop.

Lorscheider ble født den 8. oktober 1924 i forbundsstaten Rio Grande do Sul. Som 18-åring trådte han inn i fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum - OFM), og i 1948 ble han presteviet. I 1962 utnevnte pave Johannes XXIII ham til biskop av Santo Angelo. Fra 1971 til 1979 var han formann for den brasilianske bispekonferansen, og fra 1974 til 1979 var han også president for det latinamerikanske bisperådet (CELAM). I 1973 ble han erkebiskop av Fortaleza i forbundsstaten Ceara nordøst i Brasil. I 1976 ble han utnevnt til kardinal av pave Paul VI. Han utøvde sterk innflytelse i verdenskirken, og ved de to konklavene i 1978 ble han nevnt som «papabile».

Da striden om frigjøringsteologien var på det høyeste, fulgte Lorscheider i 1984 frigjøringsteologen Leonardo Boff til Roma, da denne forsøkte å forsvare sitt syn i Vatikanet overfor kuriekardinal Joseph Ratzinger. Kardinalen var overrasket da Boff senere fikk «munnkurv» av Vatikanet, og mente i ettertid at utfallet også kunne ha blitt annerledes.

Ellers forsøkte Lorscheider å manøvrere mot Vatikanets omstridte «Latin-Amerika-politikk» og mange kuriebiskopers mistro mot den latinamerikanske kirken. Han kritiserte at biskopenes initiativ og forslag på bispesynodene i Roma fikk alt for lite innpass. Stilt overfor prestemangelen i Latin-Amerika krevde han at gifte menn kunne bli presteviet («viri probati»).

Ufrivillig havnet kardinalen i 1994 i avisenes overskrifter da han ved et besøk i et fengsel i sin bispeby Fortaleza ble bortført og først satt fri etter flere timer. Lorscheider hadde villet bli kjent med fangenes forhold og ble offer for en gruppe som planla å flykte. I tiden etterpå angrep han stadig de umenneskelige forholdene i brasilianske fengsler. I de siste årene har han også kritisert den brasilianske regjeringen for de langsomme fremskrittene i jordreformene i landet.

I 1995 flyttet pave Johannes Paul II kardinal Lorscheider fra Fortaleza til Aparecida. Om grunnen til forflytningen finnes det flere versjoner. Vatikanet erklærte at Lorscheider selv hadde bedt om avlastning av helsemessige årsaker - erkebispedømmet Fortaleza teller mer enn 2 millioner troende, Aparecida knapt 200.000.

Da den brasilianske bispekonferansen i april i år valgte ny president, skal kardinal Lorscheider enda en gang ha hatt avgjørende betydning i kulissene. Ny president ble biskopen av det sørbrasilianske bispedømmet Pelotas i forbundsstaten Rio Grande do Sul, Jayme Chemello, og i brasiliansk presse ble dette fremstilt som en seier for den «progressive» fløyen i Den katolske kirke i landet.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 09.10.1999, sist endret 09.10.1999 - 08:52