Pavebesøk til India og Georgia bekreftet

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II vil besøke den indiske hovedstaden New Delhi fra 5. til 9. november, og på veien hjem vil han besøke Georgia. I sentrum for pavens andre besøk i 1986 (siden 1986) står den offisielle avslutningen av bispesynoden for Asia, som fant sted våren 1998 i Vatikanet. Ved siden av et besøk i mausoleet for Mahatma Gandhi er det planlagt en stor messe på Nehru stadion. Dessuten vil paven møte representanter for andre religioner og kristne kirker.

På vei hjem avlegger paven et 28 timer langt besøk i Georgia. Der vil han først i hovedstaden Tbilisi møte overhodet for den georgisk-ortodokse kirke, katholikos-patriark Elias (Ilja) II. I forbindelse med møtet vil paven besøke den historiske patriarkalkatedralen i Mzcheta. Etter innvielse av et fattighus som drives av Caritas, en messe i friluft og en høflighetsvisitt til Georgias president Edvard Sjevardnadse, vil paven også møte representanter fra kulturens og vitenskapens verden før han reiser hjem. Besøket i Georgia er pavens andre reise til et ortodokst land - det første var til Romania.

President Edvard Sjevardnadse hilser pavens besøk velkommen som «en historisk begivenhet». Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at Sjevardnadse hyller Johannes Paul II og sier at han har bidratt mye til freden i mange deler av verden. Paven ga allerede i 1993 overfor Sjevardnadse uttrykk for ønske om å besøke Kaukasus-republikken. Besøket blir det første av en pave til landet, hvor det bor rundt 100.000 katolikker. Det store flertallet av befolkningen tilhører den gresk-ortodokse kirken. Edvard Sjevardnadse var utenriksminister i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov.

Kathpress 3. og 4. oktober 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)