Kirken krever delvis amnesti for fanger i år 2000

Havanna - KI (KAP) - Den katolske kirke på Kuba har krevd et delvis amnesti for fanger i år 2000. Denne «barmhjertighetens og forsoningens handling» skulle i første rekke gjelde fanger med god oppførsel som allerede har sonet en stor del av sin straff, samt eldre og syke fanger, heter det i et hyrdebrev fra erkebiskopen av Havanna, kardinal Jaime Ortega. Kardinalen satt selv på 60-tallet fengslet i en leir av politiske grunner. Han appellerer i brevet til statssjefen Fidel Castro om å gi Kirken tilgang til fengselsanstaltene. Ortega gir uttrykk for et ønske om selv å feire messe med fanger til jul.

Den kubanske regjeringen har hittil nektet alle utenforstående organisasjoner enhver tilgang til fengslene. I følge anslag fra lokale menneskerettighetsgrupper blir fra 60.000 til 100.000 innsatte holdt fengslet i rundt 200 fengsler. Med en befolkning på rundt 11 millioner har dermed landet en av de høyeste fengselsratene i verden. Antallet samvittighetsfanger anslås av menneskerettighetsaktivister til rundt 400.

En gruppe geistlige fra de østkubanske bispedømmene Santiago, Holguin, Bayamo-Manzanillo og Guantanamo offentliggjorde for kort tid siden et brev der de rettet sterk kritikk mot Castro-diktaturet. Navnene på prestene ble ikke offentliggjort, men de ga uttrykk for den store skuffelsen både i og utenfor Kirken over at pavens historiske besøk på Kuba i januar 1998 ikke har brakt de håpte forandringene.

Prestene kritiserte samtidig at kirkeledelsen viser en alt for stor ettergivenhet overfor Fidel Castro. Talsmannen for erkebispedømmet Havanna, Orlando Marquez, sa at brevet ikke var et offisielt dokument fra den kubanske Kirken. Men samtidig gjorde han det klart at heller ikke den offisielle Kirkens forventninger til pavebesøket på noen måte er oppfylt. Kirken har fortsatt ingen tilgang til Kubas massemedier, har ingen innflytelse på skolevesenet, og den «respektfulle, seriøse og fruktbare dialog» mellom Kirke og stat man håpet på, er bare en ønskedrøm. Det finner fortsatt sted represalier, som overfor en professor i den vestkubanske byen Pinar del Rio, som er fratatt læretillatelsen fordi han skrev i det kirkelige tidsskriftet «Vitral».

Kathpress 19. oktober 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 26.10.1999, sist endret 26.10.1999 - 14:14