Biskop og sju andre katolikker arrestert

Hongkong - KI (KAP) - Det kinesiske politiet arresterte den 15. august, festen for Marias opptakelse i himmelen, den 65-årige biskop Julius Jia Zhiguo fra bispedømmet Zhengding i den nordlige provinsen Hebei, og han sitter fortsatt fengslet. Biskop Zhiguo har tidligere flere ganger blitt arrestert i forbindelse med kirkelige festdager, men har alltid blitt raskt løslatt. Myndighetene har åpenbart forsøkt å hindre at han feirer messe sammen med de troende.

Biskopen skal i alt ha tilbrakt mer enn 20 år i fengsel. Denne gangen har han altså sittet snart tre måneder i fengsel på ukjent sted, og mye tyder på at kan kommer til å sitte fengslet lenge. Tjenestemenn i sikkerhetstjenesten har nemlig bedt biskopens slektninger om på sende ham vinterklær og et vattert teppe. Katolske kretser antar at myndighetene vil forhindre at biskopen leder den planlagte liturgien den 31. desember for å feire begynnelsen på Det hellige år 2000.

Samtidig meldes det fra kretser som står Kirken nær at sju andre katolikker, som ble arrestert allerede i juni, i august ble dømt til ett år i arbeidsleir på grunn av «forstyrrelse av den sosiale orden».

I Kina er det bare medlemmer av de regimetro «Kinesiske katolske patriotiske foreninger», som ble grunnlagt i 1957, som fritt få utøve sin tro. De patriotiske foreningene har ingen bånd til Vatikanet. De som tilhører den Roma-tro undergrunnskirken, blir forfulgt av myndighetene som før. Likevel har det de siste månedene kommet til en tilnærming mellom regjeringen og Vatikanet, og Roma har anerkjent flere biskoper i «den patriotiske Kirken». Antallet Roma-tro katolikker anslås til 4-5 millioner, og like mange tilhører de patriotiske foreningene.

Kathpress 2. og 5. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 10.11.1999, sist endret 10.11.1999 - 20:58