Israel holder seg utenfor strid om Gravkirken

Jerusalem - KI (CWN/KAP) - Mens Israel intervenerte i disputten mellom kristne og muslimer om byggingen av en moske i Nasaret, sa israelske tjenestemenn tirsdag at de ikke vil blande seg inn i en strid blant kristne om en ny dør i Gravkirken i Jerusalem. Nylig erklærte en ikke navngitt israelsk tjenestemann at Israel i nødsfall ville tvinge gjennom en ny utgang mot kirkenes vilje.

En høytstående tjenestemann som uttalte seg under forutsetning av anonymitet, sa at Israel vil holde seg utenfor den interne kristne striden om en ny dør til år 2000 for å unngå ytterligere fiendtlighet fra religiøse grupper. De seks kristne kirkene som kontrollerer Gravkirken, som ligger på stedet hvor korsfestelsen og oppstandelsen skjedde, er enige om at det er nødvendig å åpne en ny dør i bygningen for å kunne håndtere den forventede tilstrømningen av besøkende neste år. Høytstående polititjenestemenn har inntrengende advart mot konsekvensene hvis det skulle oppstå panikk inne i Gravkirken, siden den bare har en utgang.

Alle de andre inngangene til Gravkirken ble murt igjen etter muslimenes endelige erobring av Jerusalem. Dette ble gjort for å ydmyke de kristne og minne dem om deres underordnede stilling som «dhimmi» (myndlinger) i det islamske samfunnet.

Men nå er de seks trosretningene uenige om hvor den nye døren skal plasseres og hvem som skal ha nøklene. Romersk-katolske, gresk-ortodokse, armensk-apostoliske, syrisk-ortodokse, koptisk-ortodokse og etiopisk-ortodokse kristne har kranglet i århundrer om detaljene i hver kirkes kontroll over en del av kirken.

I forrige uke ba en høytstående katolsk tjenestemann Israel om å gripe inn, men en talsmann for den katolske patriarken av Jerusalem sa denne uken at de seks trosretningene ble enige om å løse sin disputt med Israel. Den israelske regjeringens avgjørelse denne måneden om å tillate byggingen av en moske på omstridt land ved Bebudelsesbasilikaen i Nasaret, har opprørt de kristne, satt planene om et pavebesøk i Nasaret i mars neste år i fare og fått kristne ledere over hele Det hellige Land til å bli enige om å stenge sine kirker i to dager senere denne måneden i protest.

Catholic World News og Kathpress 9. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.11.1999, sist endret 17.11.1999 - 11:08