Programmet for Det hellige år lagt frem

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - På en pressekonferanse fredag la erkebiskop Crescenzio Sepe, generalsekretær for Vatikanets Helligårkomite, frem programmet for Det hellige år. Pave Johannes Paul II skal personlig åpne alle de fire hellige dører i patriarkbasilikaene og ikke la seg representere av kardinaler. Tidligere har paven under hellige år åpnet døren i Peterskirken, mens kardinallegater har gjort det på pavens vegne i de øvrige basilikaene.

Etter åpningen av «Porta Santa» i Peterskirken julenatt følger den hellige dør i Lateranet første juledag, den i Santa Maria Maggiore den 1. januar (høytiden for Guds Mor Maria) og den i St. Paulusbasilikaen utenfor murene den 18. januar, som markerer starten på den årlig bønneuken for kristen enhet. Ved midnatt nyttårsaften vil paven holde en kort tale fra sitt vindu i Det apostoliske palass og tildele velsignelsen «Urbi et Orbi» - til byen og verden.

«Dagen for tilgivelse», som opprinnelig var lagt til askeonsdag, er i følge det reviderte programmet flyttet til Første søndag i faste (12. mars). Det er «pastorale grunner» til at den er flyttet fra en ukedag til en søndag, for å gi flest mulig troende anledning til å delta. På denne dagen vil paven erkjenne og be om tilgivelse for Kirkens barns historiske synder.

Fire «offisielle konserter» er også tatt inn i programmet for Det hellige år. Den 18. mai spiller The London Philharmonic Orchestra- også i anledning pavens 80-årsdag. Den 8. juni opptrer Die Wiener Philharmoniker, den 23. september det ungarske «Danubia»-ungdomsorkesteret og den 22. oktober Symfoniorkesteret fra Brno i Tsjekkia.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 17. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 24.11.1999, sist endret 24.11.1999 - 23:30