Paven likevel til Fatima for saligkåring

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II vil muligens reise til det portugisiske valfartsmålet Fatima den 13. mai neste år for å saligkåre de to barna Francisco og Jacinta Dette melder den katolske radiostasjonen Radio Renascenca i Lisboa med henvisning til kirkelige kretser. De to barna hadde sammen med sin kusine Lucia dos Santos, som fortsatt lever, mellom mai og oktober 1917 på den 13. i hver måned flere Mariaåpenbaringer, hvor Guds Mor i flere budskap manet verden til omvendelse.

Den 13. mai, festen for Vår Frue av Fatima, er også dagen for attentatet på paven på Petersplassen i 1981. Pave Johannes Paul gir Vår Frue av Fatimas forbønn æren for at han overlevde attentatet. Kulen fra attentatet vil etter pavens ønske bli inkorporert i kronen til statuen av Vår Frue i Fatima. Den 8. oktober 2000 kommer statuen til Roma. I anledning av bispejubileet vil paven og hans medbiskoper høytidelig vie Kirken og verden til Jomfru Maria.

Vatikanets Kongregasjon for salig- og helligkåringer har allerede anerkjent begge barnas «heroiske dyder» og bekreftet at det gjennom deres forbønner har skjedd en helbredelse som ikke kan forklares vitenskapelig. Francisco (1908-19) og Jacinta (1910-20) Marto blir dermed de yngste salige i kirkehistorien, bortsett fra noen martyrer.

I forrige måned opplyste biskopen av bispedømmet Leiria-Fatima, Serafim de Sousa Ferreira e Silva, at høytideligheten ville finne sted i Vatikanet den 9. april 2000. Det ble sagt at selv om pave Johannes Paul II har uttrykt at han var villig til å reise til Fatima for seremonien, gjorde hans travle timeplan i jubileumsåret 2000 det vanskelig å arrangere enda en reise.

I Det hellige år 2000 vil paven ikke foreta de vanlige internasjonale pastoralreisene som har karakterisert hans pontifikat. I stedet vil hans utenlandsreiser neste år være til bibelske steder som Ur i Kaldea (Irak), Sinai i Egypt, Det hellige Land og Syria, men i tillegg kommer altså nå den overraskende reisen til Fatima. Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls opplyser at paven vil dra til Fatima, men reisen er ennå ikke offisielt bekreftet.

Kathpress og Zenit 28. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)