Johannes XXIII saligkåres i 2000

Vatikanet - KI (Zenit) - Pave Johannes XXIII (1958-63) vil trolig bli den første og eneste paven som blir saligkåret i år 2000. Det vil høyst sannsynlig skje den 3. september. I følge meldinger i italienske nyhetsbyråer nærmer hans saligkåringsprosess, som ble åpnet av hans etterfølger Paul VI (1963-78) for 34 år siden, seg slutten. Johannes XXIII var paven som innkalte Det annet Vatikankonsil.

Det neste offisielle skrittet, som ventes i nær fremtid, er at pave Johannes Paul II utgir dekretet som fastslår "Den gode pavens" heroiske dyder, noe som krever samtykke fra Kongregasjonen for hellig- og saligkåringer. Det ble gitt i oktober etter at kongregasjonen har foretatt en nitid undersøkelse av alle dokumentene og vitnemålene angående pave Roncallis liv og virke. Dekretet vil bli formelt lest opp i nærvær av pave Johannes Paul II en gang før jul, og Den hellige Far vil da erklære sin forgjenger som "venerabile" (ærverdig).

Prefekten for Kongregasjonen for hellig- og saligkåringer, erkebiskop Jose Saraiva Martins, bekrefter saligkåringen, men vil ikke bekrefte datoen. Før saligkåringen må kongregasjonen også godkjenne et mirakel som tilskrives hans forbønn. I følge rapporter i italienske media har kongregasjonen allerede godkjent den mirakuløse helbredelsen av en italiensk nonne, søster Caterina Capitani, som ble helbredet for blødende magesår i mai 1966 etter å ha bedt om den avdøde pavens forbønn.

Zenit og Catholic World News 29. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)