Saligkåring av både Johannes XXIII og Pius IX i 2000?

Roma - KI (KAP/CWN) - I år 2000 vil det den 3. september finne sted en dobbel saligkåring av to paver. Det italienske tidsskriftet Famiglia Christiana skriver i sin siste utgave at denne datoen vil både pave Johannes XXIII (1958-63) og den i Italia omstridte pave Pius IX (1846-78) bli saligkåret i en høytidelig seremoni på Petersplassen. I Vatikanet heter det som en kommentar til meldingen, at en saligkåring av begge pavene den 3. september 2000 er "høyst sannsynlig".

Mens pave Johannes XXIII ikke bare æres i Italia, men i hele Den katolske kirke, som "Den gode paven" og mannen bak reformene i Det annet Vatikankonsil (1962-65), er Pius IX omstridt, fremfor alt i liberale kretser. Han var den siste herskeren over Kirkestaten og en motstander av den nasjonal-liberale bevegelsen i Italia. I hans regjeringstid kom også forkynnelsen av dogmet om den pavelige ufeilbarlighet samt offentliggjøringen av "Syllabus", hvor utallige moderne tankestrømninger ble fordømt.

Mens Johannes XXIIIs saligkåringsprosess har gått som normalt, har det virket som om Pius IXs prosess bare har gått langsomt fremover, selv om hans "heroiske dyder" ble slått fast allerede i 1985. Han fikk da tittelen Venerabile, "ærverdig", som også Johannes XXIII ventes å få om kort tid. Pius IX er den lengst regjerende paven i historien med sine 32 år på Peters stol. I 1986 godkjente kongregasjonen et mirakel på hans forbønn. Saligkåringen er utsatt på grunn av den omstridte rolle Pius IX spilte i Italias samling. Pave Johannes Paul II har søkt råd fra en kommisjon av historikere, som nylig avleverte sin rapport. De bedømmer at de politiske følelsene har kjølnet, og at saligkåringsprosessen dermed kan avsluttes.

Den 20. desember vil Kongregasjonen for Salig- og helligkåringer lese opp en rekke dekreter som godkjenner saligkåringer og helligkåringer for en rekke kandidater. Mange av disse vil skje i Jubileumsåret. Blant mulige kandidater til saligkåring er Don Marmion, irsk benediktiner og åndelig forfatter, og kardinal John Henry Newman, den kjente engelske konvertitt og forfatter.

Et av dekretene 20. desember vil bane veien for saligkåringen av Francisco og Jacinta Marto, to av de tre barna som Jomfru Maria viste seg for i Fatima i 1917. Saligkåringen er allerede berammet til 13. mai i Fatima.

Kathpress og Catholic World News 8. desember 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)