Pavens fredsbudskap 2000: Forsvarer humanitær intervensjon

Paven er for humanitær intervensjon og sier at en stats suverenitet ikke er viktigere enn menneskets rettigheter. Dette skriver pave Johannes Paul II i sitt budskap til 1. januar, den dagen pave Paul VI innstiftet som Den katolske kirkes fredsdag.

"Fred på jorden for mennesker som har Guds velbehag!", er temaet for årets budskap, som ble offentliggjort mandag 13. desember. Det handler om hvordan omverdenen skal forholde seg til land som ligger i borgerkrig. Mens krig nasjoner i mellom blir stadig mer sjeldne, blir borgerkriger og indre konflikter stadig vanligere.

Brudd mot menneskets rettigheter er aldri en stats indre anliggende, sier paven. "Det kan bli fred i verden bare om menneskeheten innser at den utgjør en eneste familie der alle menneskers verdighet er viktigere enn forskjeller og skillelinjer." Humanitær intervensjon er en plikt, sivilbefolkningen har krav på beskyttelse, og FN må forandres, skriver Johannes Paul II i budskapet som ble presentert av presidenten i Det pavelige råd for rettferdighet og fred (Justitia et Pax), erkebiskop François Xavier Nguyên Van Thuân og rådets sekretær, biskop Diaimuid Martin, som hyppig representerer Vatikanet i FN og andre internasjonale organer.

En stats beste må aldri stride mot menneskerettighetene, betoner paven. "Et politisk fellesskaps streben etter det felles beste må ikke stå i motsetning til hele menneskehetens vel slik som det kommer til uttrykk i FNs erklæring om menneskerettighetene fra 1948. Oppfatningen av at statens eller nasjonens beste står over alle andre verdier må oppgis."

Paven trekker den konklusjon at sivilbefolkningen har rett til humanitære inngrep. "Disse må være begrenset i tid og ha eksakte mål. De skal gjennomføres i full respekt for internasjonal rett, garanteres av anerkjente overnasjonale autoriteter og aldri overgis til våpnenes logikk."

Skal dette bli mulig, må FN gjøres om. Organisasjonen "må gi alle medlemsstater en rettferdig sjanse til å delta i beslutningsprosessen og overkomme privilegier og diskriminering som svekker dens rolle og troverdighet."

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/December 13, 1999

av Webmaster publisert 15.12.1999, sist endret 15.12.1999 - 18:07