Dødsstraffen taper terreng i tidligere Sovjetunionen

Kyiv - KI (Zenit) - Forfatningsdomstolen i den tidligere sovjetrepublikken Ukraina har avskaffet dødsstraffen og kaller den en "grusom, umenneskelig og nedverdigende" straff.

Selv om dødsstraffen har bestått på papiret, har den i praksis vært avskaffet i Ukraina siden landet ble tatt opp i Europarådet. Siden midten av 90-tallet har et moratorium fra presidenten hindret gjennomføringen av dødsdommer idømt av domstolene. Som svar på en appell fra en gruppe parlamentsmedlemmer har forfatningsdomstolen nå erklært at dødsstraff er i strid med landets grunnleggende lover, som forbyr grusomme straffer, og til Europarådets konvensjon om avskaffelsen av dødsstraffen, som ble undertegnet av Ukraina da landet ble medlem av denne organisasjonen i Strasbourg.

Det er lignende situasjoner som den i Ukraina i Russland og andre tidligere sovjetrepublikker. I Turkmenistan ble dødsstraffen avskaffet sist onsdag ved et dekret fra Saparmurad Niyasov, som dagen før var utropt til president på livstid av parlamentet. På grunn av dette ble Colosseum i Roma den 31. desember og 1. januar opplyst som tegn på dette skrittet fremover når det gjelder menneskelige rettigheter.

Zenit 2. januar 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 10.01.2000, sist endret 10.01.2000 - 11:40