Forflytning av biskop kalles politisk - biskopen selv skuffet

Mexico By - KI (CWN/KAP) - Journalister i Mexico avviser Vatikanets begrunnelse for forflytningen av biskop Raul Vera López fra Chiapas og kaller det en politisk handling. Sist torsdag kunngjorde Vatikanet at koadjutorbiskopen av San Cristobal de las Casas var utnevnt til biskop av bispedømmet Saltillo nær grensen til USA. Det var ventet at han skulle ta over bispedømmet i Chiapas etter avgående biskop Samuel Ruiz Garcia, som er blitt kritisert for tilsynelatende å støtte zapatistenes opprør i det sørlige Mexico.

Forflytningen "har dype politiske implikasjoner og vil øke vanskelighetene i fredsprosessen i Chiapas", skriver spaltisten Luis Hernandez i den venstreorienterte avisen La Jornada. "Den har styrket de mest konservative synspunktene innen det meksikanske presteskapet og svekket den sosiale meglingsfunksjonen som bispedømmet San Cristobal spilte i den væpnede konflikten".

El Templo Mayor, en anonym spalte i avisen Reforma, skriver at beslutningen om å sende biskop Vera til Saltillo styrker de mer konservative biskopene i Tapachula og Tuxtla Gutierrez, to andre bispedømmer i Chiapas.

Biskop Vera har offentlig uttalt at han er forbauset og skuffet over utnevnelsen, men aksepterer den. "Jeg er lei meg, men Korset er en del av vårt liv", sa han i et intervju onsdag med den katolske franske dagsavisen La Croix. Han har akseptert avgjørelsen "av lydighet til Den hellige Far". Den 54-årige dominikaneren ble i 1995 utnevnt til koadjutor med etterfølgelsesrett i San Cristobal de las Casas.

En koalisjon av menneskerettighetsgrupper sa torsdag at pave Johannes Paul IIs avgjørelse om å forflytte koadjutorbiskopen i den urolige staten Chiapas kan føre til en oppblussing av volden i det zapatistiske indianeropprøret. "Det er økende sannsynlighet for at vi vil ende opp med mer vold", sier Michael Chamberlin fra gruppen på 50 menneskerettighetsorganisasjoner. Opposisjonspolitikere sier også at overflytningen vil svekke arbeidet for å få slutt på konflikten. "Biskopenes Raul Vera og Samuel Ruiz' avreise fra bispedømmet San Cristobal de las Casas etterlater tusenvis av indianere forsvarsløse", sier Carlos Enrique Bertoni Unda fra det venstreorienterte Partiet for Demokratisk Revolusjon (PRD) i Chiapas.

Vatikanet benekter noe press fra Mexicos Utenriksdepartement for å forflytte biskop Vera, som var blitt utnevnt til koadjutor for biskop Ruiz i et åpenbart forsøk på å tøyle hans tendenser til å sympatisere med opprørerne. I stedet støttet Vera sin biskops synspunkter og ble derfor utsatt for drapstrusler fra høyrefløyen. Biskop Ruiz annonserte sin avgang i henhold til kirkeretten i november da han fylte 75 år, men Vatikanet har ennå ikke akseptert avskjedssøknaden eller utnevnt noen etterfølger.

Catholic World News 3. og 7. januar og Kathpress 5. januar 2000; o: pe

av Webmaster publisert 14.01.2000, sist endret 14.01.2000 - 14:33