Paven til Egypt i slutten av februar

Katarinaklosteret Kairo - KI (KAP/Zenit/CWN) - Pave Johannes Paul II vil i følge lederen for den statlige informasjonstjenesten i Egypt, Nabil Osman, besøke landet i slutten av februar. Vatikanet har ennå ikke bekreftet nyheten, men det har en tid vært kjent at en slik reise er under planlegging. Detaljene er ennå ikke kjent, og Vatikanet sier bare at "reisen blir planlagt".

Den 25. februar kommer paven til Kairo, hvor han skal møte Egypts president Hosni Mubarak og føre samtaler med representanter for det islamske Al Azhar-universitetet, som er sunnimuslimenes høyeste læremessige myndighet. Han vil også feire en messe med de koptisk-katolske troende. Den koptisk-katolske "unerte" kirke omfatter ca 200.000 troende og ledes av patriark Stefanos II Ghattas. Det er ennå ikke klart om paven vil treffe overhodet for den koptisk-ortodokse kirke, pavepatriark Shenouda III. Den koptisk-ortodokse kirken tilhører den gruppen av gammelorientalske kirker som skilte seg fra den allmenne Kirken etter konsilet i Kalkedon i 451.

Dagen etter reiser paven med helikopter til det ortodokse Katarinaklosteret ved foten av det 2.200 m høye Sinaifjellet. Etter tradisjonen var det på dette fjellet at Moses mottok De ti bud, og fjellet heter nå Jebel Musa (Moses-fjellet). I Katarinaklosteret vil det bli feiret en ordets gudstjeneste. Tidligere har det vært snakk om en interreligiøst møte på Sinaifjellet, siden Moses er en sentral skikkelse for jøder, kristne og muslimer og knytter de tre monoteistiske religionene sammen.

Pave Johannes Paul II har gjentatte ganger ytret ønske om å foreta en pilegrimsreise til stedene for Frelseshistorien. Opprinnelig skulle besøket i Sinai ha funnet sted allerede sist desember, og da i forbindelse med et besøk i Abrahams fødested Ur i det nåværende Irak. Men myndighetene i Bagdad utsatte besøket på ubestemt tid på grunn av handelsblokaden og flyforbudet i landet.

Dette blir det første pavebesøket i Egypt, et land med 82,5% muslimer, 11% undergrunnskristne, 4,8% ortodokse og 1,7% "ikke-religiøse".

Kathpress 12. og 16. januar, Zenit 16. januar og Catholic World News 11. januar 2000; o: pe

av Webmaster publisert 18.01.2000, sist endret 07.10.2018 - 06:04