Historisk møte mellom pave og patriark forberedes

Vatikanet/Wien - KI (KAP) - Med stor omhu og diskresjon blir det nå forberedt et møte, som allerede omtales som historisk, mellom pave Johannes Paul II og overhodet for den russisk-ortodokse kirke, patriark Alexej II av Moskva. Dette bekrefter den russisk-ortodokse erkebiskop Longin til Vatikanradioen. Erkebiskopen deltok tirsdag som offisiell representant for patriarkatet i Moskva ved den økumeniske åpningen av Den hellige dør i basilikaen San Paolo fuori le Mura i Roma og har i den forbindelse ført samtaler i Vatikanet. Longin er Moskva-patriarkatets representant i Tyskland med sete i Düsseldorf.

Erkebiskopen la i intervjuet vekt på gode forberedelser uten tidspress til "patriark-toppmøtet". Han utelukket ikke at det først kan finne sted i 2001. Fagfolk har i lengre tid beskjeftiget seg med forslag til temaer for møtet, men også med mulige steder og tidspunkter for det viktige møtet.

I jubileumsåret 2000 ventes det et møte mellom paven og overhodet for alle ortodokse kirker, patriark Bartholomaios I av Konstantinopel. Den økumeniske patriark skal ha fått "grønt lys" til dette fra lederne for de enkelte ortodokse kirkene. Det forventes imidlertid ikke i overskuelig fremtid noe møte mellom paven og alle de 15 ortodokse overhodene. Også når det gjelder møtet mellom paven og den økumeniske patriark står tid og sted ennå åpent.

For tiden avveies mange forhold når det gjelder tid og sted for møtet mellom paven og Moskvas patriark. Aktuelle er klostre og kirkelige institusjoner i Ungarn, Sveits, Frankrike, Italia og Østerrike. I juni 1997 var det planlagt et møte mellom de to i det østerrikske cistercienserklosteret Heiligenkreuz, men det ble avlyst på kort varsel. En av grunnene var den konstante striden om kirkens eiendommer i Vest-Ukraina og anklagen om proselyttisme, det vil si verving av troende som tilhører en annen kirke.

Det har aldri i historien funnet sted noe møte mellom en romersk pave og en patriark av Moskva. Både Paul VI og Johannes Paul II har hatt møter med de samtidige økumeniske patriarkene Athenagoras, Dimitrios og Bartholomaios. Det første toppmøtet mellom pave Paul VI og patriark Athenagoras i januar 1964 i Det hellige Land regnes som historisk.

Kathpress 19. januar 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 27.01.2000, sist endret 27.01.2000 - 11:13