Den siste tsar helligkåres?

Moskva - KI (KAP) -Den russisk-ortodokse kirke ser ikke noe hinder for en helligkåring av den siste russiske tsaren, Nikolai II. En kirkelig undersøkelseskommisjon har kommet til at Nikolai ikke har skylden for "den blodige søndagen" den 9. februar 1905. Under revolusjonen i 1905 åpnet soldater og tropper fra Innenriksdepartementet i St. Petersburg ild mot arbeidere, som under ledelse av presten Gapon ville demonstrere fredelig. Minst 130 demonstranter ble drept.

Tragedien fra 1905 ble regnet som det største hinderet for helligkåring av tsaren, en prosess der spesielt kretser i det russiske eksilmiljøet er pådrivere. Kirkehistorikeren Georgij Mitrofanov sier til nyhetsbyrået ITAR-TASS at etter kirkens oppfatning ble tsaren desinformert av funksjonærer ved hoffet og regjeringen, og han ble holdt langt unna stedet for hendelsene. Han er derfor ikke ansvarlig for drapene på "den blodige søndagen".

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 27.01.2000, sist endret 27.01.2000 - 11:13