Pedro Calungsod saligkåres 5. mars 2000

Den filippinske leg-kateket og martyr Pedro Calungsod er blant dem som skal saligkåres av Pave Johannes Paul II i Vatikanet den 5. mars 2000. Det ble offentliggjort av kardinal Ricardo J. Vidal av Cebu City i går 29. januar.

Pedro Calungsod var en ung mann, kun 17 år, som på 1600-tallet ledsaget jesuittene i deres misjonsarbeid på Marianas-øyene i Stillehavet. Etter det man kal lese i jesuittenes arkiver, tjente slike filippinere som legmisjonærer, og var kateketer og ministranter. De lærte de innfødte, særlig barna, kristne salmer, og ledsaget prestene på deres anstrengende reiser. Pedro ledsaget p. Diego Luis de San Vitores S.J. Pedro var den eneste fra misjonsstasjonen som var sammen med p. San Vitores på den reisen til Tumhon der de ble angrepet av to menn som hatet det misjonærene stod for.

Pedro kunne lett ha reddet seg unna, men valgte å bli ved prestens side. Han ble drept med et spydstikk i brystet, og et machetekutt som åpnet hodet hans. P. San Vitores ble ogaså angrepet, og døde noen minutter etter Pedro , den 2. april 1672. Deres legemer ble bundet til en stor stein og kastet på sjøen.

Over 300 år etter, den 6. oktober 1985, ble p. Diego Luis de San Vitores saligkåret av pave Johannes Paul II. Grunnen til at ikke Pedro Calungsod ble saligkåret samtidig, var at undersøkelsene om ham knapt var kommet i gang, og det var et ønske å få gjennomført saligkåringen innen et viktig kirkelig jubileum på Guam på Marianas-øyene.

Det hersker usikkerhet om nøyaktig hvorfra Pedro Calungsod stammer. Etternavnet Calungsod avgrenser språkområdet, men flere steder kan komme i betraktning. Det mest sannsynlige er at han kommer fra Ginatilan på øya Cebu, fordi jesuittene hadde et hus der og det er sannsynlig at Diego San Vitores hadde arbeidet der før han drog til Guam.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 30.01.2000, sist endret 10.10.2013 - 09:46