Klart for saligkåring av Johannes XXIII

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - Det siste hinderet for saligkåringen av pave Johannes XXIII (1881-63) er nå ryddet av veien. Vatikanets pressebyrå melder at Helligkåringskongregasjonen på torsdag i nærvær av pave Johannes Paul II forkynte dekretet som slår fast at det har skjedd en mirakuløs helbredelse på forbønn av den ærverdige pave Johannes «den Gode», som ledet Kirken fra 1958. Pave Johannes Paul II forkynte sin forgjengers «heroiske dyder» den 20. desember i fjor etter at den kirkelige prøvingsprosessen var avsluttet. Dette ga ham tittelen Venerabilis, «ærverdig».

Det underet som nå er godkjent, gjelder en medisinsk uforklarlig helbredelse i 1966 av den italienske ordenssøsteren Caterina Capitani fra Kjærlighetens døtre, som arbeider på sykehuset St. Johannes av Gud i Agrigento i Sør-Italia. Hun hadde hull i magesekken og ba om den avdøde pavens forbønn. Hun overlevde og var til stede ved forkynnelsen av dekretet om sin mirakuløse helbredelse. Hun ble velsignet av pave Johannes Paul II, og var naturlig nok svært rørt. Hun håper å kunne være til stede ved saligkåringsseremonien.

Dekretet som godkjente underet, var det siste formelle skritt som manglet før den ennå populære konsilpaven som opprinnelig het Angelo Roncalli, kan saligkåres. Høytideligheten vil etter all sannsynlighet skje den 3. september i Peterskirken, selv om datoen ikke er offisielt bekreftet. Samtidig vil den kontroversielle konsilpaven fra 1800-tallet, Pius IX, bli saligkåret.

Det er kunngjort at det i løpet av Det hellige år vil bli tre seremonier med saligkåringer og to med helligkåringer.

Kathpress 26. og 27. januar, Zenit 27. januar, Catholic World News 24. og 27. januar 2000; o: pe