Indonesias president hos paven

När Indonesiens president AbdurrahmanWahid besökte påven Johannes Paulus II på lördagen sände det en kraftig signal till Indonesien och till hela världen att kristna och muslimer kan leva tillsammans och föra en dialog med varandra. Vatikanens missionsnyhetsbyrå Fides skrev inför president Wahids besök att president Wahid får gott betyg av landets katolska kyrka.

Biskoparnas sekreterare biskop Johannes Hadiwikarta säger att presidenten har ansträngt sig för att skapa harmoni i landet och för att "utplåna den korruption som är ett arv från Suharto-regimen." Biskop Hadiwikarta säger att det inte finns någon religiös konflikt i Indonesien. Omkring 2000 människor dödades under våldsamheter mellan kristna och muslimer i fjol, men både myndigheterna och katolska kyrkan har betonat att orsakerna till konflikterna inte var religiösa.

"Vi hoppas att presidenten förklarar (för påven) att islam har många former i Indonesien," säger biskop Hadiwikarta. "Det finns muslimska extremister men också en moderat islam som är oroad för landets framtid. Många får intrycket att det inte finns någon religionsfrihet längre i Indonesien, men det stämmer inte."

Biskop Hadiwikarta påpekar att president Wahid själv kommer från den traditionalistiska muslimska gruppen Nahdatul Ulama och "alltid har stöttat samlevnad mellan olika religioner och respekt för landets kristna minoritet."

Också Indonesien uppskattar påven. Indonesiens ambassadör i Vatikanen Irawan Abidin skriver i en artikel i en indonesisk dagstidning: 'Påven är en vän till Indonesien. Han bryr sig inte bara om katolikerna utan hela det indonesiska folket."

Vatikanens nuntius (ambassadör) i Djakarta ärkebiskop Renzo Fratini säger till Fides att president Wahid "är en man som arbetar med alla sina krafter för samlevnaden mellan olika folk och religioner och för demokratin. På bara två år har Indonesien tagit väldiga steg framåt i politik, ekonomi, och fått mer internationell trovärdighet. Wahids insatser är avgörande i denna övergångsfas från den gamla regimen till demokratin."

President AbdurrahmanWahid är inbegripen i en konflikt med sin egen säkerhetsminister general Wiranto, som anklagas för att ha tillåtit proindonesisk milis att härja på Östtimor som i en folkomröstning hade röstat för självständighet från Indonesien. Men, säger Vatikanens sändebud, "Också konflikten med Wiranto kan bara bli till hans fördel. Armén står idag på presidentens sida." Ärkebiskop Fratini förklarar att "Wahid står för en moderat islam. Hans besök är en signal om dialog mellan kristna och muslimer i Indonesien och i hela världen."

Vatikanradions skandinaviska avdelning

av Webmaster publisert 05.02.2000, sist endret 05.02.2000 - 17:06