Vatikanet og Island utgir felles frimerke

Vatikanet - KI (Zenit) - For første gang i historien vil Vatikanet og Island utgi et felles frimerke. Nyheten ble publisert av Vatikanets filatelistiske og numismatiske kontor. Frimerket, som vil settes i sirkulasjon den 4. februar, markerer tusenårsjubileet for kristendommens nærvær på øya. Det viser et bilde av en alterduk fra 1400-tallet som tilhørte katedralen i Hólar, og som i dag finnes på Islands nasjonalmuseum i Reykjavik. Frimerket koster 1.500 italienske lire (ca 56 ISK = 6,25 NOK).

De første innbyggerne på Island var irske munker, som ankom på slutten av 700-tallet og ble fordrevet på 800-tallet av vikinger og nordmenn. Skotter og irer slo seg ned i samfunn på øya noe senere, men samfunnene var isolerte og lenge i konflikt, til tross for det faktum at det på slutten av 900-tallet ble etablert et parlament for å stadfeste Islands politiske enhet. Landet ble kristnet på 1000-tallet og gikk over til norsk og senere dansk politisk kontroll. Dette fortsatte til 1800-tallet, da parlamentet ble gjenopprettet og selvstyret anerkjent. Landet ble uavhengig i 1944.

ZEN - Zenith

av Webmaster publisert 11.02.2000, sist endret 11.02.2000 - 17:56